Tekst objavljen: 02.11.2019 17:00        


Očekuje se i da će proizvodi biti dugotrajniji i kvalitetniji

Lepe vesti za potrošače: Duži garantni rok za belu tehniku kao u EU?

Evropska unija nedavno je usvojila nove mere koje nalažu da proizvođači moraju da obezbede rezervne delove za kućne aparate najmanje od sedam do deset godina od dana proizvodnje, a to znači i produžavanje garantnog roka za uređaje. Ova pravila odnose se na belu tehniku i električne uređaje koji su potrošni materijal - na rasvetu, frižidere, televizijske ekrane, mašine za veš i sudove.

Takvi propisi za trgovce, odnosno proizvođače, već su postojali u našoj zemlji, u Zakonu o uslovima za obavljanje prometa robe i vršenje usluga, ali su ukinuti 2010. godine. Od tada ih nijedan pravni akt ne obavezuje da obezbede rezervne delove. Često trgovci ne poštuju ni zakonski rok od dve godine tokom koje su dužni da obezbede ispravnost proizvoda i zato potrošači moraju da kupe nove.

Još nije poznato kada bi Srbija mogla da vrati stare propise, odnosno usvoji ista rešenja kao EU.

- Ministarstvo trgovine je veoma zainteresovano za donošenje takvih mera i preduzeće sve da se one što pre implementiraju u naše zakonodavstvo - kaže za "Novosti" Višnja Rakić, pomoćnik ministra Sektora za zaštitu potrošača.

- Jedan od najvažnijih segmenata svakog društva je zaštita potrošača, jer se radi o bezbednosti proizvoda. U narednom periodu ćemo razmatrati u koji od zakona bi ta oblast mogla da se integriše.

Rakićeva dodaje da će ta rešenja u svakom slučaju morati da zažive na srpskom tržištu prvenstveno zbog obaveze primenjivanja direktiva EU, kao i zbog veće zaštite potrošača.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, takođe, smatra da će naša zemlja morati da usvoji te mere, jer je na putu evrointegracija.

- To će biti mnogo povoljnije za potrošače, očekuje se i da će proizvodi biti dugotrajniji i kvalitetniji - objašnjava Papović za "Novosti".

- Već pet godina tražimo donošenje takvih mera. Ukinute su pre devet godina i Srbija je od tada preplavljena robom za koju nema rezervnih delova, jer ne postoji obaveza trgovca da ih obezbedi.


Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, za "Novosti" naglašava da bi ta rešenja trebalo da budu uneta u Zakon o zaštiti potrošača, koji je upravo u pripremi.

- To je šansa da Srbija potvrdi doslednost onome što je nekada bila praksa kod nas - kaže Bogosavljević. - Sada servis kada dobije uređaj na popravku od proizvođača naručuje da proizvede rezervni deo, što je neodrživo i ponižavajuće za potrošače.

Zamislite da u letnjem periodu čekate da fabrika izradi deo za zamrzivač.

On ukazuje na to da će naši potrošači biti u mnogo nepovoljnijem položaju u odnosu na one u EU ukoliko Srbija ne uvede ove mere.

Ističe da bi u tom slučaju mogli da se stvore uslovi da roba koja ne može da se prodaje na evropskom tržištu bude prodavana u našoj zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Žalba uz fiskalni

Proivođači, odnosno trgovci u Srbiji dužni su, prema važećem zakonu o zaštiti potrošača, da kupcima obezbede ispravan proizvod u trajanju od dve godine, i to se zove saobraznost.

U tom periodu potrošačima nije potreban nikakav dodatni papir za reklamaciju, već samo fiskalni račun.

Garancija, ukoliko je predviđena, izdaje se za rok koji je duži od ovog, i to u pisanoj ili elektronskoj formi. Za taj period trgovac je dužan da obezbedi rezervne delove, što često ne uradi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU Srbija potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana