Tekst objavljen: 12.08.2014 10:30        


Razne povrede i bolesti niko ne može da predvidi tokom godišnjeg odmora, zbog čega je dobro osigurati se preko osiguravajućih kuća koje nude pakete osiguranja za pojedinca, porodicu ili grupe po ceni od oko 1.000 do 3.000 dinara za 10 dana.

Lečenje na odmoru pokrivaju i putno i osiguranje RFZO

Kao i osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), imamo pravo u inostranstvu na besplatnu hitnu medicinsku pomoć ukoliko se za to ukaže potreba, što se ostvaruje na osnovu potvrde o zdravstvenom osiguranju, prenose 24 sata.

Putno zdravstveno osiguranje

Građanima je na raspolaganju putničko zdravstveno osiguranje koje se može uplatiti u nekoj od osiguravajućih kuća ili u turističkim agencijama. Po danu boravka u inostranstvu plaća se oko evro.

Polisa podrazumeva ukazivanje pomoći kako u državnim, tako i privatnim klinikama. Na primer, kada se desi neka nezgoda ili se iznenada pogorša stanje nekome tokom letovanja, on se najpre javlja osiguravajućoj kući koja ga usmerava da nađe najbližu ustanovu u mestu gde letuje.

Putno zdravstveno pokriva troškove lečenja u inostranstvu, transport, lekove, savete, stomatološke usluge u slučaju akutne zubobolje. U zavisnosti od nivoa polise, moguće je osigurati se i od dodatnih rizika. Na primer pojedine osiguravajuće kuće nude paket kasko osiguranja, pomoć na putu i putno osiguranje.

Ukoliko građani sami izaberu gde će im se pomoć ukazati, onda su dužni da sačuvaju fiskalne račune, dokumentaciju kako bi im po povratku u zemlju bili refundirani troškovi, prenose 24 sata.

U slučaju nezgode, putnik treba da se javi kontakt centru, čiji se broj nalazi na poleđini polise, i biće mu pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Ukoliko je trošak lečenja manji od 100 evra, osiguranik ga može platiti sam, a troškovi će mu biti refundirani po povratku, po prodajnom kursu evra na dan isplate.

Osiguranje RFZO

Na besplatnu hitnu medicinsku pomoć u inostranstvu imaju pravo svi građani Srbije preko RFZO-a. Naš fond ima sklopljen međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa 18 zemalja, među kojima su Austrija, Belgija, Slovenija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Slovačka, Francuska...

Procedura predviđa prethodnu proveru zdravstvenog stanja osiguranih lica i podrazumeva ukazivanje pomoći u hitnim i slučajevima iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja, prenose 24 sata.

Potvrda se može uzeti sa sajta fonda, potom se ide kod izabranog lekara gde se iz zdravstvenog kartona upisuju podaci o osiguraniku. Hronični ili akutni pacijenti ne mogu dobiti takvu potvrdu tokom boravka u inostranstvu jer njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, pa samim tim i veće troškove, navode u fondu.

Na osnovu izvoda iz zdravstvenog kartona osiguranika, koji se vodi kod izabranog lekara opšte prakse i stomatologije, nadležna lekarska komisija RFZO daje nalaz, mišljenje i ocenu na osnovu čega se izdaje potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, prenose 24 sata.

Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite važi za period od 90 dana od dana izdavanja, u slučaju privatnog boravka u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putno osiguranje putno zdravstveno osiguranje osiguranje putnici prava putnika turisti turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana