Tekst objavljen: 18.11.2015 14:59        


Narodna banka Srbije obavestila je menjačnice, banke i policiju da se u prometu pojavio opasan falsifikat novčanice od 500 evra, saznaje „Blic“.

Lažnjak od 500 evra u Srbiji

Koliko je stvar ozbiljna govori informacija da je reč o do sada najboljem falsifikatu na ovim prostorima.

- Ovaj tip falsifikata se prvi put pojavio nedavno u Srbiji i dosad su otkrivene dve novčanice. Jednu je oduzela policija u Novom Sadu, a drugu u Sremskoj Mitrovici. Menjačima, bankama i policiji su 29. oktobra dostavljeni detaljni opisi razlika u odnosu na original - kažu za „Blic“ u NBS.

Najpouzdaniji način provere novčanica je na kvalitetnim uređajima za otkrivanje falsifikata.

- Smatramo da građanima nije lako da otkriju ovaj tip falsifikata, mada bi oni koji dobro poznaju elemente zaštite na originalnoj novčanici i imaju izražen dar zapažanja mogli da uoče razlike - navode u NBS.

Falsifikat se sastoji iz dva tanja sloja papira koji su presovani, čime je dobijena debljina približna originalu. Vizuelno se prema opštem izgledu štampanih detalja lažnjak teško otkriva jer je odnos nijansa i boja u odnosu na original dosta uverljiv.

Vodeni žig i barkod su vešto imitirani štampanjem belom bojom sa unutrašnje strane papira na kome je štampano naličje falsifikata, zbog čega se pod UV svetlom ne uočavaju.

Nominalna oznaka ispod vodenog žiga ima jaču nijansu bele te se po intenzitetu razlikuje i uočljivija je u odnosu na vodeni žig, što je karakteristika i originala. Kinegram je imitiran nanošenjem svetlosive folije sa uspešnim otiskom detalja karakterističnih za original.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs falsifikovanje falsifikat 500 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana