Tekst objavljen: 18.03.2014 10:31        


Vojvođanska banka je već snizila kamate na zajmove privredi i građanima, izjavio je danas Tanjugu član Izvršnog odbora te banke Vojislav Lazarević i ocenio da će ove godine kamate na kredite početi da padaju, jer očekuje pad referentne kamatne stope NBS i belibora, uz već nisku i stabilnu inflaciju.

Lazarević: Kamate na kredite počeće da padaju

Objašnjavajući zašto očekuje da će dinarske kamate pasti, Lazarević je podsetio da referentna kamatna stopa već nekoliko meseci stoji na 9,5 odsto, a belibor (referentna kamata na dinarska sredstva) je 8,5 odsto i ima tendenciju pada.

"Inflacija je na dosta niskom, stabilnom nivou, i mi očekujemo da će samim tim referentna kamatna stopa i belibor još više pasti, tako da će to dovesti do pada cene kredita".

Vojvođanska banka je, kako dodaje, već počela da daje povoljnije uslove za finansiranje privrede i stanovništva i nedavno je smanjila kamatu na gotovinski kredit, tako da je on za prvih šest meseci 9,9 odsto, a nakon toga 18,9 odsto, jer banka očekuje da će kamate pasti, pa je menadžment hteo da bude proaktivan i da da bolju ponudu.

Kada je reč o inicijativi NBS za smanjenje kamata na dozvoljeni minus po tekućim računima građana, Lazarević je podsetio da su kamate na tu uslugu kod Vojvođanske banke među najnižim na tržištu (23,3 odsto godišnje), tako da ih nisu dodatno snižavali posle preporuke centralne banke.

- Ako bude došlo do pada referentne kamatne stope i belibora, samim tim ćemo i mi adekvatno korigovati kamatne stope na dozvoljeni minus. Inače, takođe naša kamatna stopa za nedovozoljeni minus je među najboljima na tržištu i ona iznosi 25 odsto - precizirao je on.

Na pitanje da li Vojvođanska banka ima nenaplativih potraživanja u svom portfoliju, Lazarević je kazao da ima, jer banka posluje u Srbiji i nije imuna na ukupna ekonomska kretanja u zemlji, napominjući da ta nenaplativa potraživanja nisu na nekom suviše visokom nivou i ne predstavljaju problem za banku.

Prema njegovim rečima, u Vojvođanskoj banci nenaplativa potraživanja od privrede su trenutno oko 13,7 odsto ukupnog kreditnog portfolija, a kod građanstva 16,9 odsto. Sva sporna potraživanja banke su rezervisana i za većinu njih postoji adekvatno obezbeđenje.

Povodom privatizacije preostalih sedam državnih banaka u Srbiji, Lazarević je rekao da ta banka nije zainteresovana za nove akvizicje i ukazao da je Nacionalna banka Grčke kupovinom Vojvođanske banke u Srbiji zaokružila svoj proces kupovine banaka u našoj zemlji.

Nacionalna banka Grčke će se fokusirati na rast i razvoj Vojvođanske banke, koji će biti baziran isključivo na organskom rastu, poručio je Lazarević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vojvođanska banka krediti banka vojvođanska opadanje kamata kamate na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana