Tekst objavljen: 18.06.2016 12:59        


Digitalni centralni registar planskih dokumenata koji je pušten u rad krajem maja trebalo bi da omogući trenutni uvid u urbanističke i prostorne planove za čitavu teritoriju Srbije putem javnog internet portala.

Lakši uvid u sve urbanističke planove u Srbiji

Formiranje Centralnog registra planskih dokumenata trebalo bi da pomogne investitorima u razmatranju potencijalnih lokacija za ulaganja, olakša javnim službama postupak izdavanja građevinskih dozvola i smanji mogućnost korupcije.

“Registar je jedinstvena baza koja treba da omogući brz i lagan uvid u sve vrste urbanističkih planova, svima onima koji imaju ideju šta da urade da provere da li je njihova ideja realna, kako ne bi gubili vreme.

On je zakonom potkrepljen i vidimo sve više planova na registru. Pored toga, nije ideja da se u bazi nađu samo novi planovi već i neki stari”, objašnjava direktor razvoja u kompaniji OSA Računarski inženjering Boris Damjanović.

Osim toga, građani će moći da vide koje lokalne vlasti nisu donele planove, ili ih nisu dostavile u Centralni registar.

“Jednim jednostavnim postupkom, klikom, na osnovu lakog i brzog pristupa može da se vidi šta je na konkretnoj parceli predviđeno.

Ideja je da cela teritorija Srbije bude u bazi podataka, kada imate sve podatke na jednom mestu investitor može sve da pogleda”, navodi državna sekretarka u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović i dodaje da je do sada svaki potencijalni investitor morao da ide u svaku opštinu pojedinačno kako vi video uslove za izgradnju.
Ona kaže i da je registar dvostruka korist za građane.

“Mogu da saznaju sve informacije o prostoru, šta se gradi u njihovom okruženju, to je ta javna dostupnost svih podataka. Druga je da u ranoj fazi, pre nego što se usvoje planovi, mogu da utiču na te planove. Dajemo građanima mogućnost da utiču na pojedina planska rešenja”.

U Centralni registar uneto je do sada oko 300 prostornih i urbanističkih planova koji su dostupni i pretraživi na internet stranici www.crpd.gov.rs putem adrese, katastarske parcele, ili jednostavnim klikom na određenu tačku na mapi Srbije.

“Planovi stalno ulaze u registar, situacija je šarena na teritoriji srbije, pojedini sekretarijati su bili izuzetno revnosni i brzo poslali svoje planove. Najsloženiji je Beograd, ima puno planova koji moraju da se srede, završetkom Beograda doći će na popunjenost od 80 odsto”, objašnjava Boris Damjanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investitori gradnja centralni registar urbanistički plan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana