Tekst objavljen: 06.04.2016 10:00        


Akcije na Wall Street-u su počele trgovanje u minusu, jer su investitori reagovali na negativnu ocenu stanja globalne ekonomije koju je juče iznela direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard. 

Lagardova i cene nafte "nokautirali" svetske berze

Direktorka MMF-a je upozorila da je oporavak globalne ekonomije još uvek preslab i mlak, u svetlu narastajućih rizika zbog usporavanja Kine i prigušenog rasta u zemljama u razvoju, prenosi američka agencija AP.

Industrijski indeks Dau Džons je oslabio za 0,6 odsto, širi S||P 500 za 0,8 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,7 odsto.

Evropski berzanski indeksi su, takođe, evidentirali pad vrednosti, nakon još jedne rasprodaje deonica širom Azije koje je prouzrokovao novi pad cena nafte.

Frankfurtski indeks DAX 30 je popodne oslabio za 2,5 odsto, na 9.578,89 poena, londonski FTSE 100 za 1,3 odsto, na 6.085,16 poena, a pariski KAK 40 za 2,2 odsto, na 4.250,98 poena.

Svetske cene nafte su juče pale na najniži nivo za poslednjih mesec dana zbog nastavka zabrinutosti oko prekomerne ponude na globalnom tržištu, što je oborilo vrednost akcija energetskih kompanija.

"Cena američke lake nafte WTI opet ide ka nivou koji je ispod 35 dolara za barel", izjavio je analitičar kompanije Trastnet dajrekt, Toni Kros.

Na obaranje vrednosti evropskih indeksa uticali su i podaci o padu industrijskih narudžbina u Nemačkoj u februaru od 1,2 odsto na mesečnom nivou.
U Aziji, akcije na Šangajskoj berzi su porasle usled labavljenja zabrinutosti oko stanja kineske ekonomije posle boljih od očekivanih podataka o prerađivačkom sektoru druge najveće svetske ekonomije.

Tokijski indeks Nikei je oslabio za 2,4 odsto, pošto je jen na putu da skoči na jednoipogodišnji maksimum prema dolaru. Istovremeno, honkonški indeks Hang Seng je pao za 1,6 odsto.

Na valutnim berzama, evro je oslabio na 1,1370 dolara sa preključerašnjih 1,1394 dolara, a dolar pao na 110,46 jena sa 111,28 jena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte MMF svetske berze pad akcija na berzi wall street ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana