Tekst objavljen: 13.05.2016 11:03        


Dug Srbije na nivou opšte države na kraju aprila iznosio je 24,7 milijardi evra, što je 75,3 odsto bruto domaćeg proizvoda i manji je u odnosu na kraj 2015. godine za oko 570 miliona evra, navodi Fiskalni savet u novom Mesečnom izveštaju za april 2016.  

Kursne razlike oborile dug na 24,7 mld evra

Mada konstatuje da je reč o osetnom smanjenju ukupne zaduženosti u prva četiri meseca, Fiskalni savet smatra da je to "uglavnom rezultat privremenih činilaca i da još uvek ne predstavlja suštinski zaokret rastuće putanje javnog duga".

"Više od polovine smanjenja duga opšte države (približno 300 miliona evra) potiče od pozitivnog uticaja kursnih razlika, jačanja evra u odnosu na dolar, što je po prirodi privremeno, imajući u vidu nepredvidivost kretanja na deviznom tržištu i činjenicu da usled nepovoljne valutne strukture javnog duga čak i male promene deviznih kurseva menjaju nivo zaduženosti za po nekoliko stotina miliona evra".

Savet dalje dodaje da se krajem aprila država na domaćem finansijskom tržištu zadužila prodajom državnih obveznica u iznosu od oko 170 miliona evra, što je zbog praznika i rasporeda neradnih dana uključeno u javni dug tek početkom maja.

"Preostalo smanjenje ukupnih obaveza za oko 100 miliona evra predstavlja pravu meru razduživanja države u posmatranom periodu i finansirano je iz postojećih novčanih depozita - što su omogućila nešto povoljnija fiskalna kretanja na početku godine u odnosu na plan", piše u novom Mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    martin 13.05.2016 13:55

    Po glavi zaposlenog dug je preko 20.000 evra a po proizvodjcima koji stvaraju stvarni materialni visak vrednosti dug I'm je preko 100.000 era.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kursne razlike mesečni izveštaj Fiskalni savet dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana