Tekst objavljen: 11.09.2014 10:34        


Domaća valuta će narednih dana i meseci jačati. Očekivanja su da godinu završimo uz kurs od 117 do 118 dinara za evro. U ovoj proceni prilično su jedinstveni i bankari i menjači.

Kurs će se stabilizovati na 117

- Prema našim projekcijama, kurs će se uskoro stabilizovati na 117 dinara za evro. Do kraja godine, moguća je blaga oscilacija za dinar - kaže vlasnik beogradskog lanca menjačnica.

- Na narednoj sednici Saveta guvernera NBS, čiji sam član, postaviću pitanje koje su se banke u prethodnom periodu ponašale špekulativno i iznosile kapital iz zemlje - najavljuje Stojan Stamenković.

Sličnu projekciju imaju i bankari. Prema analizama koje su za interne potrebe radile banke, računa se da će Srbija godinu završiti sa kursom ne većim od 118 dinara.

Nekadašnji guverner NBS prof. Dejan Šoškić kaže za “Blic” da obelodanjivanje ekonomskih mera Vlade i detalja rebalansa budžeta može povoljno da utiče na povratak investitora u naše hartije od vrednosti, samim tim i na jačanje dinara.

- Ali, to će se desiti samo ako mere Vlade budu dovoljne da se popravi poverenje investitora koji finansiraju naš javni dug - kaže Šoškić.

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da “ostaje pri proceni da će devizni kurs do kraja godine ići nešto preko 119”.

- Na rast kursa uticalo je i špekulativno ponašanje nekih banaka. Kretanje kursa je rezultat odliva kapitala iz Srbije - konstatuje Stamenković.

Prema tvrdnjama izvora “Blica” koji su aktivni na deviznom tržištu, u poslednje vreme je primetna tendencija kompanija koje rade u Srbiji da profit koje su ovde zaradile ne reinvestiraju, već da ga vraćaju u matične države. A, kada se u toku dana na ovaj način iz zemlje iznese 20-30 miliona evra, to se i te kako odrazi na kretanja na deviznom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs do kraja godine kraj godine kurs kurs 118 kraj godine prognoze kurs dinar evro evro evro kurs kurs evro na dan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana