Tekst objavljen: 08.01.2014 13:25        


Građevinska direkcija Srbije donela je odluku da u 2014. godini svim kupcima koji kupuju prvi stan i ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a omogući beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana.

Kupujete prvi stan? Država vam daje novac bez kamate

Stopa PDV-a na stanove od 01.01.2014. godine menja se sa 8 na 10 odsto, tako da će maksimalan iznos pozajmice kupcu prvog stana iznosiiti 9,1 odsto.

PRIMER

Vrednost nepokretnosti 80.000 eura

Traženo učešće za komercijalni kredit 16.000 eura

Učešće sa pozajmicom GDS-a
sredstva kupca = 8.720 eura
iznos pozajmice = 7.280 eura
Imajući u vidu da su u 2014. godini obustavljeni subvencionisani stambeni kredit, kao i da minimalno učešće za komercijalni stambeni kredit iznosi 20 odsto, pozajmica u vrednosti od 9,1 odsto vrednosti stana omogućava kupcu da uz samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava obezbedi potrebno učešće.

Sa druge strane, postoji još jedna pogodnost: kupac dobija mogućnost da putem ove beskamatne pozajmice obezbedi za sebe veću stambenu jedinicu, odnosno da kupi onoliko kvadrata više koliko iznosi pozajmica, jer će ta sredstva vratiti Direkciji iz povraćaja PDV-a.

U slučaju da se odluči za pozajmicu od strane GDS, kupcu će biti neophodno samo 10,9 odsto sopstvenih sredstava, a dodatnih do 9,1 obezbediće kroz beskamatnu pozajmicu od strane GDS, koju će vratiti iz sredstava koje dobije nakon refundacije PDV-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kupujete stan? Evo puta do najpovoljnijeg kredita


Iznos pozajmice Građevinske direkcije Srbije kupcu može iznositi maksimalno do 9,1 odsto vrednosti stana, jer je to maksimalan procenat na koji kupac može ostvariti pravo na povraćaj PDV-a. Procenat na koji se ostvaruje pravo na povraćaj PDV-a zavisi od kvadrature stana i broja članova domaćinstva.

2 komentara

  1. User image
    Dragisa 17.01.2014 16:25

    Normalno, za novogradnju?

  2. User image
    Zoran 02.06.2014 20:51

    Da li je ovo samo za kupovinu stana koji gradi Gradjevinska direkcija Srbije?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gds Građevinska direkcija kupovina stana cene stanova cena stanova stambeni kredit stambeni krediti kredit za stan stan na kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana