Tekst objavljen: 22.05.2016 14:32        


Klijentima banaka najteže pada dug koji naprave po osnovu kreditnih kartica. Dok kod otplate kredita docnja košta 7,3 odsto, kod servisiranja obaveza po osnovu tih kartica to je dva i po puta više – 19,2 odsto.

Kupovina plastičnim novcem, i to bez kamate

To govore podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije. Krajem prošlog meseca kod nas je bilo 921.820 korisnika kartica, a u docnji je 81.301. Gotovo svaki dvanaesti korisnik nije izmirio obavezu po kartici duže od 60 dana.

Uprkos lošoj statistici, banke ne odustaju od kartica već su pripremile novu ponudu za leto, a savet korisnicima te vrste plastičnog novca je da iskoriste popuste i mogućnost beskamatnog kreditiranja koje postoji preko njih. Danas sve više banaka nudi kartice s instolment funkcijom, koja omogućava plaćanje na više rata bez dinara kamate. To je prilika koju ne treba propustiti!

Kamate na dug po kreditnim karticama su kod nas visoke i kreću se od 20 do 30 odsto pa je potpuno nelogično da se na obavezu zaboravi. Građani su ažurniji kod servisiranja kredita nego kod kartica: tu postoji administrativna zabrana pa se novac automatski skida kada stignu plata i penzija. Kartice su pak uzimali i kod banka u kojima nemaju račun za redovna primanja, zato se dešava da te obaveze previde, posebno ako su kod banke kod koje primaju platu u „minusu”.

Šta novo banke odskora nude?
Vojvođanska banka je zvanična banka olimpijskog tima Srbije. Oni na „viza” kreditnu karticu daju popust na kamatu. Stopa je 20 odsto godišnje, ali pada. To je počelo od aprila – na 16 odsto, u maju je 12, u junu će biti osam odsto, u julu četiri, a u avgustu čista nula. Korisnici se posle vraćaju na standardnu kamatu od 20 odsto. Pa nije svakog meseca Olimpijada! Ali, šansu treba iskoristiti.

Pireus banka takođe ima svoju kreditnu „vizu”, i to tipa Travel smile. Tokom leta kupci mogu očekivati da im se u Grčkoj od svake kupovine u marketima i na pumpama vrati po pet odsto. Kamata je, inače, 25,5 odsto godišnje. Međutim, ukoliko naprave račun veći od 6.000 dinara, mogu ga platiti na 12 rata bez kamate, što znači da i ta kartica ima instolment funkciju.

D. Vujošević


Opreznost uvek nužna

O tome kako se pametno zadužiti putem kartica i kako isplivati iz dugova ako to već nismo uradili, Mališa Đukić s Beogradske bankarske akademije kaže:
– Građani koji imaju nagomilane dugove po osnovu kartica najracionalnije će postupiti ako uzmu kredit u dinarima i refinansiraju obavezu – savetuje taj stručnjak. – Kod nas se kamate na kredite u dinarima kreću već od pet odsto na godišnjem nivou tako da će im se takvi aranžmani isplatiti.

Kada kupuju robu ili uslugu kreditnom karticom, treba dobro da se raspitaju kod prodavca o ome kojim karticama i pod kojim uslovima mogu platiti to što žele te da pokušaju da se tu uklope uz najmanje troškove. Beskamatne pozjmice svakako treba iskoristiti ako kartica ima i instolment funkciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice banke kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana