Tekst objavljen: 24.12.2013 14:30        


Prazan novčanik određuje koji će se proizvodi naći na rafovima, a u Srbiji zbog niskog životnog standarda cena je glavni orijentir za većinu kupaca. Trgovci sve češće nude sopstvene robne marke, čije učešće raste, naročito u ponudi velikih supermarketa, jer su takvi proizvodi i do 30 odsto jeftiniji od brendiranih.

Kupci u Srbiji žive na trgovačkim markama

Finansijska kriza bila je, kako ističu u agenciji GFK, okidač, posle kojeg su se potrošači okrenuli privatnim robnim markama.

Očigledno, besparica menja potrošačke navike, pa se mnogi već sada okreću jeftinijim artiklima. Izveštaji pokazuju da udeo robe sa potpisom trgovaca u prometu vrtoglavo raste, a prognoze su da će se ta tendencija nastaviti.

- Potrošači se na razne načine trude da prohteve uklope u kućni budžet, a kupovina jeftinijih namirnica jedan je od načina da se uštedi - naglašava Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Povećano prisustvo na tržištu robe pod trgovačkim robnim markama nije posledica samo siromaštva, već i interesa trgovaca da proizvedu i stave u promet što jeftiniju robu, da bi maksimirali svoje profite. Besparica i pad standarda koriste se kako bi se umanjila odgovornost trgovaca za oscilovanje kvaliteta i često opravdane primedbe potrošača na robu trgovačkih robnih marki, koja je vrlo isplativ posao za trgovce.

Zavisno od trgovinskog lanca, od ukupnog broja artikala koji su u ponudi, oko 10 do 15 odsto čine proizvodi privatnih robnih marki. Trgovačke robne marke najviše su zastupljene u konzervama, smrznutom programu, mlečnom asortimanu, mesnoj preradi, osnovnim životnim namirnicama, preradi voća i povrća. Od neprehrambenih proizvoda najzastupljenija je papirna galanterija.

- Sa učešćem u ukupnoj prodaji naše robne marke zastupljene su oko 10 odsto, dok je u nekim kategorijama ovo učešće i znatno veće, a kao primer navodimo kategoriju papirne galanterije, mlečni i "bebi" program - kaže Olivera Ćirković, marketing menadžer Univereksporta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina životne namirnice namirnice jeftini proizvodi robne marke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana