Tekst objavljen: 08.10.2016 16:00        


Vlasnici stanova u zgradama izgrađenim bez dozvole imaju muku da legalizuju svoje nekretnine. Stanari problem mogu da reše i kada je graditelj "nedostupan". 

Kupci sami "hapse" divlje investitore

Postupak ozakonjenja nelegalnih kvadrata traje gotovo godinu dana, ali vlasnici stanova građenih bez dozvole još nisu uspeli da nađu model da svoje kvadrate legalizuju. Investitori, čija je obaveza bila da plate postupak ozakonjenja, uglavnom su nezainteresovani ili im se posle prodaje nekretnina izgubio svaki trag. Zakonodavac je dao mogućnost da stanari svoj problem reše i kada je investitor nedostupan ili nepoznat, ali im je u praksi teško da takav status graditelja i dokažu.

TAKSA ZA STAN, A PROJEKAT ZA CELU ZGRADU

- Stvarni problem je finansiranje izrade tehničke i ostale potrebne dokumentacije, jer u slučaju nedostupnog investitora, taj trošak snose vlasnici stanova - navode u resornom ministarstvu.

- Taksa za ozakonjenje u navedenoj situaciji ne plaća se za zgradu, već svaki vlasnik stana plaća taksu samo za svoju nepokretnost. Zakonom je predviđena ova situacija, a u praksi je jedini problem - dogovor vlasnika stanova i drugih posebnih delova oko načina pribavljanja novčanih sredstava za izradu dokumentacije koja je potrebna u postupku ozakonjenja.

Goran Miladinović iz beogradskog naselja Veljko Vlahović već mesecima pokušava da ozakoni svoj stan.
- Komšije i ja ne možemo da pronađemo investitora koji je gradio zgradu - kaže Miladinović.
- Nismo ga videli ni čuli godinama. Mi smo zainteresovani za ozakonjenje i zahtev je davno predat.

U Sekretarijatu za legalizaciju su nam rekli da imamo svu neophodnu dokumentaciju, ali da čekaju uputstvo Ministarstva građevine kako da postupe u našem slučaju. Ja ne znam ko sad treba da traži investitora, da li da se obratimo policiji ili će ga tražiti nadležni za legalizaciju.

U resornom ministarstvu, međutim, kažu da je Zakonom o ozakonjenju precizno propisano postupanje nadležnog organa, kada utvrdi da je investitor nepoznat ili nedostupan.

- Nedostupnim investitorom se smatra osoba čije je prebivalište nepoznato ili ako se radi o pravnom licu koje je prestalo da postoji - kažu u Ministarstvu građevine.

- Moguće su različite pravne situacije, a svaka se rešava zavisno od utvrđenog činjeničnog stanja u konkretnom postupku. U Ministarstvu napominju da je propisano da, kada je predmet ozakonjenja zgrada koja se sastoji iz više delova, a za koju se ne može utvrditi investitor, nadležni organ donosi rešenje o ozakonjenju zgrade, koje obavezno sadrži specifikaciju svih posebnih delova.

Pomoćnik načelnika Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove Novog Sada Slobodan Bekrić kaže da oni teže da, u okvirima koje zakon dozvoljava, izađu u susret svima koji izraze želju da ozakone svoje stanove.

- Ne postoji generalno pravilo na koji način se utvrđuje da je investitor nepoznat ili nedostupan. Obično su to firme u stečaju ili više ne postoje, a često se dešava da su u pitanju i fizička lica koja su se iselila iz zemlje - navodi Bekrić.

- Ostavljena je mogućnost vlasnicima posebnih delova takvog objekta da se organizuju putem skupštine stanara ili na neki drugi način kako bi aktivno učestvovali u postupku i prikupili potrebnu dokumentaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupci investitori novi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana