Tekst objavljen: 08.10.2013 10:00        


Novi zakon o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina, koji je na dnevnom redu jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, predviđa da agencije za promet nekretnina ubuduće sklapaju ugovore s nalogodavcima – kupcima, prodavcima i zakupcima stanova i kuća.

Kupce stanova od prevaranata štitiće polisa osiguranja

Posredovanjem u prometu nekretnina moći će da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar Ministarstva trgovine, a posrednici će biti u obavezi da imaju i ugovore s osiguravajućim kućama, a te polise štitiće nalogodavce ako agencije ne ispoštuju obaveze.

Pare direktno na račun

Posrednik u prometu nekretnina će i ubuduće imati pravo na posredničku naknadu, a kupoprodajnu cenu kupac će direktno uplaćivati prodavcu na račun. Agencija tako neće moći da prevari kupca. Ukoliko bi mu, pak, nanela štetu zbog nestručnog uvida u vlasničku evidenciju ili ne bi upozorila kupca na to da je na nekretninu upisana hipoteka, on će moći da traži odštetu.
Direktor prodaje u jednoj od najstarijih novosadskih agencija za nekretnine Solis Zoran Bodor izjavio je da svi koji se ozbiljno bave tim poslom jedva čekaju da se donese zakon koji bi uveo red u tu oblast, eliminisao nelojalnu konkurenciju i sprečio lov u mutnom.

Neregistrovane i neozbiljne agencije nanele su mnogo štete i kupcima nekretnina, i ozbiljnim agencijama koje su se uredno registrovale i prijavile delatnost koju obavljaju.

Bodor kaže da su i do sada s klijentima radili na osnovu potpisanog ugovora, kojim su regulisana prava i obaveze jedne i druge strane. Agencija ima sklopljen ugovor s dve advokatske kancelarije u kojima radi nekoliko advokata i oni se brinu o sigurnosti kupca.

On kaže da se ne može desiti da se kupcu proda neka nekretnina pod hipotekom, a da on nije informisan o svim detaljima iz tog tereta. Međutim, ocenjuje korisnim to što će se ubuduće sklapati ugovori s osiguravajućim kućama koji će štititi klijente, smatra da će tako u poslu ostati samo oni ozbiljni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sanja 14.10.2013 10:34

    Najveći problem agencija za nekretnine je to što ulažu rad i sredstva, a klijenti izbegavaju plaćanje zarađene provizije. Nikakvo potpisivanje ugovora sa klijentima neće to izmeniti. Osiguranje rada agencija neće dati dodatnu sigurnost kupcu, jer agencija samo dovodi u vezu kupca i prodavca, a dokumentaciju proverava advokat.To je samo dodatni trošak za legalne agencije. Po novom Zakonu, kupoprodajne ugovore između kupca i prodavca sastavljaće notari, koji če ih overavati i proveravati dokumentaciju.Gde je tu rizik za klijenta u nesavesnom radu agencije? Dalje, predlog pomenutog Zakona pominje dve suprotne stvari, a to je da agencija dostavlja podatke o klijentima i prometu (čime se narušava diskrecija), a dalje u Zakonu se obavezuje na diskreciju. Ovaj, kao i mnogi drugi Zakoni, pod plaštom uređenja tržišta i poslovanja, uvode na mala vrata mogućnost određenim strukturama u društvu da dobijaju podatke o građanima i da ih koriste za svoju dobit kao nelojalna konkurencija i špijuniranja tuđeg novčanog i imovinskog stanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovanje kupovina stana kupovina nekretnine osiguranje imovine polisa osiguranje prodaja stana agenti za nekretnine Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana