Tekst objavljen: 27.05.2019 9:50        


Traži se i osiguranje, pa tako porodica ne mora ništa da vraća. Uzimaju keš bez kamate

Kredit može i sa minimalnim čekom: Ovo je neophodna visina penzije za dobijanje pozajmice

Mesečni ček od 15.000 dinara dovoljan je penzioneru da podigne kredit od banke, ali većina, naročito stranih filijala, traže da primanja budu najmanje 20.000 dinara.

Da su krediti za penzionere jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda najbolje svedoči podatak da ih banke sa zadovoljstvom daju najstarijim sugrađanima. Naime, penzioneri su najredovnije platiše, pa su banke maksimalno snizile kriterijume za odobravanje pozajmica najstarijim sugrađanima. Penzioneri tako mogu da u Poštanskoj štedionici dobiju kredit od 50.000 dinara bez kamate. Mesečna rata iznosi 8.333 dinara, a rok otplate je šest meseci.

Domaće banke odobravaju kredite i penzionerima sa malim penzijama, pojedine čak i ne navode potrebnu visinu čeka, dok većina stranih insistira na većim primanjima. Dakle, većina banaka traži da prosečna primanja potrebna za dobijanje novčane pozajmice budu 20.000 dinara i ova grupa penzionera može da bira kod koga će uzeti kredit. Oni sa manjim primanjima, od 10.000 do 15.000 dinara kredit treba da traže isključivo od domaćih banaka. Ovo je izuzetno brojna grupa penzionera, jer je takvih pola miliona. Naravno, postoje i banke koje insistiraju da kredit može da podigne samo penzioner sa primanjima od 25.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Period otplate se razlikuje i u svakoj banci je drugačiji, a zajednička im je poslednja rata kredita koja mora biti isplaćena do navršene 75. godine, mada ima i pojedinačnih slučajeva kada se rok pomera do 78. godine. Iako se već neko vreme priča da će zbog sve dužeg životnog veka ova granica biti pomerena na 80 godina, to se nije dogodilo. Pojedine banke, međutim, uz osiguranje kredita, omogućavaju isplatu poslednje rate kredita sa navršenih 78 godina. Banke insistiraju na osiguranju, jer u slučaju smrti korisnika kredita, kompletan preostali nevraćeni iznos kredita pokriva osiguranje.

Stručnjaci upozoravaju penzionere da prilikom podizanja kredita treba da vode računa da rata ne optereti mesečni budžet, ali je jasno da najstariji sugrađani koji se zadužuju imaju i neka druga primanja ukoliko su spremni da polovinu penzije daju za ratu. Što se duže otplaćuje kredit i ukupan iznos dat banci biće veći. Kamate koje obračunavaju banke su različite, ali ukoliko je kamatna stopa oko 13 odsto na godišnjem nivou penzioner treba sam da izračuna koliko će banci vratiti i zaključi da li mu se isplati. Zbog toga je uvek bolje uzeti beskamatnu pozajmicu iako je reč o manje novca.

4 komentara

  1. User image
    Radoslava 11.02.2020 19:34

    Interesuje me u kojoj banci je moguce da se podigne kredit ako penzija iznosi 10300dinara a kredit je potreban od 400000.00 stim da je nosilac penzije 55 godina zivota?

  2. User image
    Radojka 22.07.2020 10:02

    Zna li neko koje tacno banke daju kredite za penzionere sa 15000din Znaci ime banke?

  3. User image

    Koliki bi mogao da dobijem maximalni zajam, iznos penzije mi je oko 40000din.

  4. User image
    vojislav 21.10.2020 15:02

    Poštovani,
    U poštanskoj štedionici imam svoj račun. Želim da podugnem krediti od 100000 dinara na godinu dana. Moja penzija je 67500 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ček od penzije penzije krediti banke penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana