Tekst objavljen: 10.10.2020 9:00        


Ove godine “Kovid” je glavni mamac koji je korišćen za fišing napade na informacionu bezbednost, a broj napada u svetu uvećan je i do 400 posto. Ovo je rečeno danas na konferenciji “Odbrani se znanjem”, koju su RATEL i nacionalni CERT održali u Beogradu

Kovid je glavni mamac za "fišing" napade

Specijalista za informativnu bezbednost Udruženja banaka Srbije Darko Šehović kaže da su i napadi na sisteme banaka, koje su i inače bili stalna meta, pojačani u doba pandemije. razlog je, smatra, jer je veliki broj korisnika krenuo da radi od kuće i preko onlajn servisa. Iz UBS apeluju da organizacije i građani iskoriste podešavanja koja obezbeđuju dodatnu bezbednost, kao i da sumnjive mejlove ne treba nikako otvarati. Upozoravaju u da se koriste bezbedne lozinke, dvofaktorsku autentifikaciju, preko lozinke i SMS-a, kao i da se iste lozinke ne stavljaju na više servisa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Lozinka za bankarstvo treba da bude samo za to kao i ona za pristup elektronskoj upravi, to smanjuje izloženost napadima – rekao je Šehović.

– Primećen i porast broja napada prikrivenih iza aplikacija za mobilne telefone, preko raznih verzija igrica ili onih na temu Kovida, i preporučio da treba instalirati samo proverene aplikacije. Napadi dolaze i preko lažnih profila na društvenim mrežama gde se navodno nude primamljive nagrade uz podatke za registraciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kovid 19 hakerski napadi fišing napadi hakera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana