Tekst objavljen: 07.02.2020 14:55        


Korona virus obustavio letove Lufthanse i LOT-a iz kineskih gradova do Evrope i Srbije, što je dovelo do zastoja u protoku robe sa Aliekspresa i sličnih servisa

Koronavirus zaustavio isporuke sa Aliekspresa

Građani Srbije koji čekaju pošiljku iz Kine ovih dana, naročito oni koji redovno pazare preko Aliekspresa, možda će morati da sačekaju dodatno jer je poštanski saobraćaj sa ovom zemljom otežan.

U Pošti Srbije kažu da su obavešteni od avio-prevoznika Lufthansa i LOT da su zbog prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi prema Kini obustavljeni do daljeg.

To će, kako navode, uticati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmeni pošiljaka. "Stoga molimo korisnike usluga Pošte Srbije za razumevanje, a o svim promenama pravovremeno ćemo vas obaveštavati“, ističe se u obaveštenju Pošta Srbije.

Tačan broj pošiljaka koji treba da stignu iz Kine u Srbiju, ne zna se, kao što se ne zna ni koliko kupci iz Srbije u proseku čekaju da njihovi paketi sa Aliekspresa stignu na njihovu kućnu adresu.

Na ta pitanja odgovore Danas nije dobio u Upravi carine.

U kompaniji Alibaba, u čijem je vlasništvu Aliekspres kao jedna od najvećih onlajn prodavnica na svetu, za Danas kažu da pojedine pošiljke sa Alikespresa kasne zbog toga što su u Kini produženi novogodišnji praznici. "Neke porudžbine kasne, ali radimo sve na tome da zaštitimo najbolje što možemo interes i kupaca i prodavaca", kažu u ovoj kompaniji za ovaj list.

Kineski zvaničnici su još pre nekoliko dana saopštili da će novogodišnji praznici biti produženi do 10. februara, a kako prenose strani mediji, vlasti u Šangaju savetovale su da se do tada obustave svi veći poslovi.

U susednoj Hrvatskoj Pošta je juče javnosti saopštila da je 250.000 naručenih paketa sa Aliekspresa na čekanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Hrvatska pošta je najpre objavila da je od KLM-a, Lufthanze i Turkiš erlajnsa dobila obaveštenje da su zbog prevencije širenja korona virusa obustavili letove za Kinu, a od subote do utorka više od 100.000 paketa koji su trebalo biti isporučeni u Hrvatskoj ostalo je u skladištima u Kini.

Paketi sa Aliekspresa nisu, međutim, razlog zbog kog su avio-kompanije odlučile da obustave letove do Kine, ali su "kolateralna šteta" jer se prevoze sa putnicima.

"Opasnost širenja virusa preko pošiljki ne postoji"

S druge strane, stručnjaci navode, kako prenose strani mediji, da opasnost od širenja korona virusa preko pošiljki ne postoji.

Od ovog virusa poslednjih nedelja umrlo je više nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada ljudi, najviše u Kini, zaraženo je.

Centar za zaštitu i prevenciju bolesti potvrdio je, međutim, da ne postoji dokaz da se virus prenosi preko pošiljki i da je jedini način na koji može da se prenese kašalj, rukovanje ili kijanje.

Zbog epidemije kineska ekonomija doživljava pad, zbog čega su vlasti u ovoj zemlji u ponedeljak u privredni sistem "ubrizgale" injekciju vrednu 173 milijarde evra.

I kompanija Alibaba od 17. januara beleži pad od šest procenata, što nije na zabrinjavajućem nivou jer je najveći kineski trgovac samo u ovom segmentu imao prošle godine rast od 40 odsto.

Na nivou grupe, računajući sve poslove kompanije koju predvodi DŽek Ma, tako i ulaganja u IT, procenat rasta je prošle godine bio čak 51 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
isporuke aliexpress aliekspres korona virus pošiljke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana