Tekst objavljen: 10.12.2020 15:40        


Pandemija korona virusa nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina u Beogradu, jer nije došlo do drastičnije promene cena, objavio je danas portal za oglašavanje nekretnina 4zida

Korona nije trajno uticala na tržište nekretnina u Beogradu

“Tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja, a stanovima za izdavanje je, u manjoj meri, snižavana cena. Ipak, možemo reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio”, navedeno je u saopštenju.

Portal 4zida je uradio i analizu o odnosu između prosečnih oglašenih i prosečnih prodajnih cena stanova u Beogradu, na uzorku većem od 73.000 oglasa starogradnje, koliko ih ima na ovom portalu, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Analiza je pokazala da je beogradska opština sa najvišim prosečnim cenama i starogradnje i novogradnje Savski venac, gde je i najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji – i to 760 evra po metru kvadratnom.

Kako je precizirano, prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 2.510 evra po metru kvadratnom, a prosečna prodajna cena 1.750 evra po metru kvadratnom, što znači da su stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30 odsto nižu cenu od one koja stoji u oglasima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U opštinama Stari grad i Vračar, gde se cene nekretnina takođe visoke, odnos izmedju prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji je umereniji, pa se tako cene stanova snižavaju za oko 11 odsto prilikom prodaje.

Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra, pokazala je analiza.

U opštini Novi Beograd sličan je odnos cena tražnje-prodaje, kao i na Starom gradu i Vračaru.

Prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1.795 evra po metru kvadratnom, a prosečna prodajna 1.598 evra po metru kvadratnom, što znači, pokazala je analiza, da se cene u pregovorima snižavaju za oko 10 odsto.Sa portala 4zida su ocenili da postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu.Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju, ukazali su sa tog portala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd nekretnine tržište nekretnina cena nekretnina stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana