Tekst objavljen: 20.05.2015 14:13        


Savremeno vođenje biznisa i postizanje ciljeva kompanije olakšano je ukoliko kompanija ima dobrog kontrolera - savetnika koji u svakom trenutku prati finansije i poziciju kompanije i na osnovu toga savetuje menadžera da donese pravovremene i kvalitetne odluke, ocenili su danas učesnici Kongresa kontrolera Srbije. 

Kontroleri - najvažniji savetnici u biznisu

Dobar kontroler mora da bude potkovan znanjem, kako iz ekonomije tako i iz celokupnog biznisa, a u odnosima između njega i menadžera mora da vlada ogromno poverenje, jer je to ključ za uspeh jedne kompanije.

Predsednik Kluba profesionalnih kontrolera "ICV Srbija" Bojan Ssćepanović rekao je za Tanjug da su kontroleri zapravo jedna vrsta navigatora, sparing partnera, koji pomaže menadžeru i svojoj kompaniji da stigne do cilja.

Poslovna filozofija kontrolinga u Srbiju je stigla iz Nemačke, a to je zemlja čije kompanije već više od 40 godina uspešno postavljaju i ostvaruju ciljeve, rekao je Šćepanović.

Prema njegovim rečima prvi zadatak kontrolera je da zajedno sa menadžmentom postavi ciljeve, ostvarivanje ciljeva meri, analizira odstupanja i daje preporuke šta činiti ukoliko kompanija ne postiže željene rezultate.

On je naglasio da na današnjem Kongresu kontrolera Srbije, koji se održava u beogradskom hotelu Crowne Plaza, učestvuje oko 350 učesnika iz Srbije i zemalja regiona.

Kako se kontoling primenjuje u ICT sektoru, za Tanjug je objasnila regionalni direktor u kompaniji Microsoft, Tajtjana Lukić, koja navodi da ICT tehologije u velikoj meri unapređuju posao kontolera, daju im alatke i uvide u relanom vremenu, što može pomoći prilikom donošenja odluka.

Ono što Microsoft izdvaja od ostalih kompanija, kako na regionalnom tako i na domaćem tržištu, je posvećenost kontrolingu, posvećenost razumevanju tržišta, praćenju zahteva klijenata i usklađivanju svojih poslovnih proizvoda i rešenja tim potrebama, naglasila je Lukić.

Marketing stručnjaci smatraju da je za kompaniju najvažnije da na tržištu, na kojem se stalno menja i konkurencija i ponašanje potrošača, u svakom trenutku ima rezultate šta se dešava kako bi bile donete pravovremene odluke, rekao je za Tanjug Miša Lukić iz MMS Communications.

"Može se desiti da ako kompanija zakasni samo par meseci sa nekom odlukom, da potpuno bankrotira. I najvećim komapnijama se dešavalo da su veoma uspešno poslovale samo godinu dana pre nego što su bankrotirale", objasnio je on.

Prema njegovom mišljenju za svaku kompaniju je veoma važno da menadžer ima nekog ko će da mu govori trenutnu poziciju firme, i finansijsku i tržišnu, da ukazuje na sve parametre.

"Bez njihovih podataka nema pravilne odluke. Odluka je dobra kada imate informacije, a kontroleri se upravo time bave. Oni moraju da imaju ogromno znanje, i to ne samo ekonomsko već znaje iz celokupnog biznisa. Sa druge strane imeđu kontrolera i menadžera mora da vlada ogromno poverenje, jer ako vas oni navedu na pogrešnu odluku možete da ugrozite komapniju", objasnio je Lukić.

Trgovinske kopanije takođe primenjuju ovu poslovnu filozofiju, pa je tako i u trgovinskom lancu Merkator S, uloga kontrolera jedna od ključnih, jer je to veliki sistem u kojem je neophodno imati ovu vrstu savetnika, rekla je za Tanjug direktor sektora finansijkog kontrolinga u Merkatoru S, Jovana Kondić.

Ona je istakla da je nakon integracije trgovinskih lanaca Idea i Merkator S, kompanija sada gotovo duplo veća, pa je i uloga onih koji postavljaju ciljeve daleko obuhvatnija i ozbiljnija u svim segmentima poslovanja.

Direktor finajsija u Knjaz Milošu, Milan Bukumirović, smatra da zahtevi i očekivanja od kotrolera danas sve veća, jer tržisna utakmica postaje sve intenzivnija.

"U našoj kompaniji jedna od njihovih osnovnih uloga je da usmeravaju čitav biznis i ciljeve, da signaliziraju na vreme, ukazuju na probleme, kako bi top menadžment kompanije imao dovoljno vremena da donosi neke korektivne mere", rekao je Bukumirović.

Današnji Kongres kontrolera Srbije, pored učesnika iz naše zemlje, okuplja i goste iz regiona - iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Kongres organizuje Klub profesionalnih controllera "ICV Srbija" koji okuplja 220 članova, najveći je klub controllera izvan Nemačke i deo je asocijacije "International Controlling Asociation.
ICV je najveće udruženje controllera na svetu osnovano 1975. godine, ima više od 8.000 članova u 20 zemalja sveta, a sedište udruženja je u Nemačkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kontroleri biznis it sektor dobar menađment

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana