Tekst objavljen: 02.06.2017 11:07        


Fond za inovacionu delatnost danas je objavio konkurs za dva programa podrške domaćim inovativnim kompanijama: Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Konkursi za podršku domaćim inovativnim privrednicima

Fond za inovacionu delatnost danas je objavio konkurs za dva programa podrške domaćim inovativnim kompanijama - Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija za čiju realizaciju je izdvojeno 2,7 miliona evra.

Programi su namenjeni razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju, a ministar prosvete, nauke i tehnoloskkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da treba podržati ovakve inicijative i na budžetskim razdelima za sledeću budžetsku godinu naći više sredstava.

Navodeći da je obezbeđeno, 2,7 miliona evra, on je u Naučno tehnološkom parku Beograd istakao da je cilj da se napravi još veća simbioza, saradnja, sa velikim kompanijama koje hoće da pomažu ovakve stvari i sve projekte ministarstva.

V. D. direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac podsetio je da su ova dva programa, pre šest godina kada je Fond počeo sa operativnim poslovanjem bili prvi i ujedno jedini programi.

''Vrlo brzo oni su postali zaštitni znak Fonda'', rekao je Rakonjac dodajući da su programi razvijeni i implementirani kroz projekat podrške inovacijama u Srbiji koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU i administriran od strane Svetske banke.

Prema njegovim rečima, u periodu između 2011 i 2016. dodeljeno je šest miliona evra novca poreskih obveznika EU koji su do danas ostali naši najveći donator.

''Šest miliona evra, po tri miliona za svaki od ovih programa dodeljeni su i upotrebljeni da bi se finansirala srpska preduzeća'', rekao je Rakonjac.

Kako je naveo, finasirano je više od 45 srpskih preduzeća od čega više od 35 start ap kompanija, kao i više od 50 inovativnih projekata.

''Ova dva programa, u to vreme pilot programa, su doprinela stvaranju oko 300 novih radnih mesta koja su visoko kvalifikovana i po pravilu dobro plaćena. Danas nakon nešto više od godinu dana od implementacije projekata to nije više 300 radnih mesta već oko 400 novozaposlenih stručnjaka'', precizirao je Rakonjac.

Direktorka Naučno tehnološkog parka Gordana Danilović Grković rekla je da današnji dan nije samo veliki dan za Fond, već da je to veliki dan za sve u inovacijama.

''Brz razvoj Naučno tehnološkog parka i Fonda za inovacionu delatnost pokazuju potencijal koji imamo'', istakla je ona dodajući da je park za manje od dvegodine uspeo da stigne do 50 kompanija i 400 inžinjera koji svaki dan dolaze na posao.

U okviru Programa ranog razvoja Fond dodeljuje bespovratna sredstva do 80.000 evra po programu, dok u okviru Programa sufinansiranja inovacija dodeljuje bespovratna sredstva u iznosu od 300.000 evra po projektu.
Program ranog razvoja osmišljen je sa namerom da podrži opstanak kompanija tokom kritične faze istraživanja i razvoja i omogući srpskim predstavnicima da razviju efektivne poslovne kapacitete pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište.

Sa druge strane Program sufinansiranja inovacija namenjen je kompanijama kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komerciojalno održiv proizvod.

Kompanije mogu prijaviti projekat iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora, a rok za podnošenje prijava traje do 1. septembra.

Sredstva za obnovu programa obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja kroz Projekat za unapređenje konkuretnosti i zapošljavanja, koji Srbija sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, a za ovu godinu izdvojeno je ukupno 2,7 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac fond sredstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana