Tekst objavljen: 04.03.2014 13:42        


Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) najavila je da će od početka aprila biti moguće prenošenje fiksnog broja telefona pa će korisnici fiksne telefonije od 1. aprila moći da prelaze iz jedne mreže u drugu uz mogućnost zadržavanja svog broja fiksnog telefona.

Konačno: Prenos brojeva u fiksnoj telefoniji od aprila

Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) i operatori koji pružaju usluge elektronskih komunikacija putem javnih fiksnih telefonskih mreža potpisali su Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji.

SBB spreman za prenosivost broja

SBB u potpunosti je spreman za 1. april kada korisnici fiksne telefonije u Srbiji dobijaju mogućnost prelaska iz jedne mreže u drugu uz mogućnost zadržavanja svog broja fiksnog telefona. - S obzirom da je naš cilj da korisnici na jednom mestu dobiju sve neophodne telekomunikacione usluge, te da smo dugo čekali na mogućnost prenosa broja u fiksnoj telefoniji, svim korisnicima koji žele da prenesu svoj fiksni broj u mrežu SBB-a, omogućićemo jednostavnu i brzu proceduru u vidu jednog koraka - podnošenje zahteva. Sve ostalo je na nama - istakla je Dragica Pilipović Chaffey, generalna direktorka SBB-a.
To će omogućiti da korisnici fiksne telefonije u Srbij od 1. aprila prelaze iz jedne mreže u drugu uz mogućnost zadržavanja svog broja fiksnog telefona.

Cilj potpisivanja Protokola je međusobno usaglašavanje procedura u vezi sa administrativnim pitanjima koja se mogu javiti u postupku prenosa broja, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu RATEL-a.

Protokol su potpisali direktor Republičke agencija za elektronske komunikacije i predstavnici operatora, Telekom Srbija a.d, Telenor d.o.o, Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže d.o.o, IKOM d.o.o, Invest Inženjering d.o.o, Beogrid d.o.o, Knight Development Support, JET TV.

U saopštenju je navedeno da je od trećeg do 21. februara uspešno obavljeno testiranje komutaciono-signalizacione mreže između Telekoma Srbija i Telenora, SBB-a i Orion telekoma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Do kraja meseca se očekuje završetak testiranja sa ostalim operatorima i početak pružanja usluge prenosa broja u fiksnim mrežama.

Primena pravilnika o prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji trebalo je da počne 1. decembra 2012. godine, ali je dvaput odlagana, jer za to nije bio spreman najveći operater fiksne telefonije - Telekom Srbija.

2 komentara

  1. User image
    Iceman 04.03.2014 23:08

    Početak decembra trebalo je da predstavlja novi korak u demonopolizaciji tržišta fiksne telefonije u Srbiji. Prema ranijim najavama Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), prenos broja je trebalo da bude omogućen svim građanima od 1.12.2012. godine. Ipak, usledilo je odlaganje, čime je probijen još jedan rok koji je sam Ratel postavio sopstvenim Pravilnikom. Razlog je dopis koji je Telekom Srbija dostavila Ratelu u kojem kažu „da nisu u mogućnosti da odrede tačan datum kada će biti spremni za uvođenje prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji“.

    Monopol Telekoma Srbije na tržištu fiksne telefonije zakonski je prestao u junu 2005, ali prava demonopolizacija nije viđena ni sedam godina kasnije. Odlaganje prenosa broja još jedan je pokazatelj da tržište nije slobodno, odnosno da korisnici nisu u mogućnosti da koriste sve usluge onako kako je predviđeno prema Pravilniku samog Ratela.

    Ratel je još 24. juna prošle godine doneo Pravilnik o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji, čiju je primenu odredio za 1.12.2012. i u kojem se tačno navodi koja su prava i obaveze operatora, ali i Ratela, kao regulatornog tela.

    U Pravilniku jasno je istaknuto da „je operator dužan da omogući svom pretplatniku da na njegov zahtev prilikom promene operatora zadrži dodeljni broj iz plana numeracije na određenoj lokaciji“. Tim istim Pravilnikom je utvrđeno da je Ratel taj koji upravlja informacionim sistemom za prenos broja, održava bazu podataka prenetih brojeva i propisuje uslove i način prenosa broja. Takođe, u Članu 79 Pravilnika stoji da bi „operatori trebalo da se uzdrže od postupanja usmerenog na otežavanje ili sprečavanje prenosa broja“.

    Od donošenja Pravilnika do danas prošlo je skoro godinu i po dana. U tom periodu Telekom Srbija je trebalo da se pripremi za prenos broja ali, prema njihovom dopisu, nisu uspeli u tome zbog navodno složenih administrativno-tehničkih pitanja. Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, predviđene su kazne za pravno lice, koje ne postupi u skladu sa odredbama u vezi sa prenosivošću broja, u visini od 500.000 do dva miliona dinara.

    „Reakcija Ratela na nemogućnost Telekom Srbije da ispuni zakonsku obavezu je odlaganje prenosa broja u fiksnoj telefoniji. U toj situaciji gube samo korisnici kojima nije omogućeno da koriste usluge koje plaćaju onako kako ih koriste pretplatnici u svim drugim zemljama“, rekla je Dragica Pilipović Čefi, generalna direktorka SBB-a.

  2. User image
    Pacenica 05.09.2014 14:41

    SBB nije spreman za prenos brojeva. Meni su za 20 dana uspeli samo da "otkace" telefon sa Telekomove mreze, a svoju telefoniju mi nisu pustili, tako da sam sada ostala bez fiksnog telefona. Kome ja da se zalim?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna telefonija fiksni telefon telefoni telefonija telefoniranje prenos broja potrošači Srbija prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana