Tekst objavljen: 26.06.2018 15:59        


Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije kaže da će cena maline biti poznata sledeće nedelje, a trenutno je, dodaje, najveći pomak napravljen na jugu zemlje, gde je sa 50 dinara kilogram dostigao 110 dinara.

Konačna cena maline sledeće nedelje?

Istovremeno, u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu prosecna je cena 125 dinara i to kod dve izvozne kuće za prvu klasu, dok je kod ostalih prosečna cena 70 dinara po kilogramu.

"Mi tražimo da se uredi tržište. Nezadovoljni smo akontnom cenom od 120, jer sve ispod prosečne izvozne cene griza, koja je prošle godine bila 1,75 evra, nije uredu. S druge strane, treba da smo realni, prošlogodišnji prinos je bio 4,5 do 5 tona, dok je ove godine 2,5 do 3, tako da ćemo biti zadovoljni i sa 170 ili 180 dinara", naveo je Radović.

On dodaje da ljudi treba da vode računa kome daju malinu, jer posrednici između hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača daju niske cene i "pljačkaju narod".

"U Arilju ima 400 hladnjača, a na proteklom sastanku bila su dva otkupna mesta sa 125 dinara, sada je već na 90 odsto akontna cena za prvu klasu 125, dok je za drugu 105. U Moravičkom i Zlatiborskom okrugu broji se hiljadu hladnjača. Zbog toga tražimo da se uvedu kontrole otkupnih mesta, jer samo u Arilje se ''dovlači'' i iz Kosjerića, Ivanjice i lokalnih opština, što je problem. Tražimo da inspekcija uradi svoje i da nas narod prati, jer će se promene desiti, sve što smo do sada zahtevali od države je ispoštovano", kazao je Radović.

Kako kaže, najlakše je izaći na proteste, ali dok se ne uključe institucije ne može se postići ništa.

"Imali smo ukupno tri sastanka i da njih nije bilo sve bi propalo. Nastavljaju se pregovori, na sledećom sastanku, koji će biti sa pet izvoznika, mislim da će se prelomiti i da će se znati koja je cena. Država je spremna, jer je na neki način zabranila uvoz sveže maline. Čuli smo da će Vlada Srbije raspisati i tender za kupovinu maline. U ovome sam već 15 godina i prvi put država ne naginje ni na jednu stranu, dok mi se čini da monopol hladnjačara pokušava da bude jači", zaključio je Radović.

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović kaže da su ove godine najviše prisutni, da zajedno sa tržišnom inspekcijom kontrolišu otkupna mesta i hladnjače.

"To su kontrole koje zahtevaju malinari, pre svega zbog kvaliteta same maline, jer hladnjačari su se odlučili da primaju malinu po različitim klasama. Našim prisustvom obezbeđujemo proveru na koji oni to način rade i da li klase određuju na pravi način. Naše timove ne čine samo poljoprivredni inspektori već su uključeni i stručnjaci iz Instituta za voćarstvo koji na licu mesta dodatno obučavaju lica koja to treba da rade", rekao je Vujović.

Takođe, kontrolišu se i higijena, korektnost, ali i da li su dostupne sve informacije proizvođačima.

"Na terenu nailazimo i na određene nepravilnosti, gde smo prinuđeni da sankcionišemo, donosimo rešenja o otklanjanju nedostataka, kao i da podnesemo prijave za poljoprivredne prestupe. Imali smo par slučajeva gde smo zabranjivali rad određenim hladnjačama koje nisu ispunjavale osnovne uslove u smislu elementarne registracije objekta. Ono što je važno ovoga puta, poljoprivredna inspekcija kao i uvek ne stavlja se ni na jednu stranu, jednostavno trudimo se da proverimo da li se svi propisi zakonski poštuju na pravi način", naveo je Vujović.

Malina se klasira na prvu i drugu klasu, a kada su lošiji vremenski uslovi, kao što je kiša, veći je priliv druge klase.

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije istakao je da po svim propisima koji postoje, malina koja je mimo ove dve klase, ima više buđi i vlažnosti sa puno nečistoća, ne može biti primljena u hladnjaču i ovaj propis služba najčešće proverava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena maline malinari domaće maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana