Tekst objavljen: 23.03.2015 10:34        


Građansku inicijativu za smanjenje cene grejanja i izmenu menadžmenta u Gradskoj toplani u Nišu potpisali su predstavnici stotinak stambenik zgrada.

Komunalni bunt zbog cena grejanja

To je skoro 20.000 Nišlija, koji traže i formiranje gradskog Odbora za kontrolu poslovanja svih javnih preduzeća, u kojem će biti i predstavnici građana."Računi su iz meseca u mesec sve veći, a način na koji se formira cena nejasan. To više ne može da se izdrži. Daćemo rok od mesec dana Toplani i gradskom rukovodstvu da odgovori na naše zahteve, a onda ćemo se ponovo okupiti i reagovati oštrije.

Zbog ovoga smo spremni da idemo i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", kaže Dragan Perić, predsednik jedne skupštine stanara u Ulici Branka Krsmanovića i jedan od pokretača inicijative.

Nezadovoljni građani u ovoj inicijativi zahtevaju da cena grejanja za sve korisnike u Nišu bude za deset odsto niža u odnosu na onu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku u ceni subvencioniše gradski budžet.

Takođe, navode oni, Toplana mora da formira menadžment "koji će voditi poslovnu politiku prema

Objašnjenje Toplane

U Gradskoj toplani su februarsko poskupljenje obrazložili povećanjem cene gasa i najavili će i ubuduće računi zavisiti od cene tog energenta, koju od januara ove godine "reguliše" tržište, a ne Ministarstvo za energetiku, kao u prethodnom periodu.

Gradsko veće Niša je, podsećaju oni, nedavno odlučilo da će enormni računi za februar korisnicima koji nemaju individualne merače biti korigovani, tako što će cena biti obračunata po nižem koeficijentu, a razlika odbijena od martovskih računa.

Oni koji su se odjavili iz sistema daljinskog grejanja plaćaju fiksni deo zbog toga što ih "greju susedni stanovi, a u njihovim se nalaze instalacije Toplane".
tržišnim principima, što nužno podrazumeva i kupovnu moć stanovništva, a ne prema arbitrarnim nalozima vladajućih partija".

Zahtevaju i da to gradsko javno preduzeće svim skupštinama stanara u zgradama koje "opslužuje" dostavi preciznu strukturu cene isporučene toplotne energije, podatke o broju i kvalifikacionoj strukturi svojih zaposlenih, visini prosečne zarade, kao i informaciju o tome ko su najveći dužnici.

"Svrha daljinskog grejanja je da bude jeftinije od svih drugih vidova grejanja, a od individualnog grejanja jeftinije za 20 do 30 odsto. Uvereni smo da Toplana kreira cene mimo tržišnih, a po monopolskim principima, što rezultira time da je daljinsko grejanje postalo najskuplji vid grejanja. Stalna i neopravdana poskupljenja opterećuju u nerazumno velikoj meri porodične budžete, koji su dodatno istanjeni zbog ekonomske krize i državnih mera štednje. Politika da država i poslodavci, s jedne strane, smanjuju zarade i penzije, a da država, s druge strane, povećava cene usluga javnih preduzeća, potpuno je neodrživa", kaže Đokica Jovanović, sociolog i takođe jedan od pokretača inicijative.

Sve glasniji "komunalni bunt" ionako osiromašenih građana Niša počeo je nakon pristizanja februarskih računa za grejanje, koji su bili uvećani za 25 odsto u odnosu na januarske, tako da su često iznosili od 10.000 do 15.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe, onima koji na svojim radijatorima nisu hteli da ugrade individualne merače, grejanje je obračunavano po koeficijentu koji važi za maksimalnu temperaturu u stanu, te su njihovi računi za februar dostizali i 40.000 dinara. Istovremeno, oni koji su odlučili da se isključe iz sistema daljinskog grejanja i dalje moraju da plaćaju 30 odsto cene, što je, kako ocenjuju podnosioci inicijative, suprotno Zakonu o zaštiti potrošača, koji ne "poznaje" naplatu fiktivnih usluga.

Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum, kaže da je zbog sve većih računa za daljinsko grejanje sve više građana koji podnose zahteve za raskid ugovora sa toplanama. Ako se ovaj

Hrvatska je dobar primer

"Kako bi se izašlo na kraj sa ovakvim problemima, u Hrvatskoj je formiran Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, iz kojeg građani mogu dobiti bespovratna novčana sredstva za pregled i izradu energetskog sertifikata zgrade, izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade, kao i za samu energetsku obnovu zgrade i ugradnju uređaja za individualno merenje potrošnje toplotne energije", kaže Jovan Jovanović iz Foruma.
trend ne zaustavi, preti realna opasnost od prestanka rada toplana u Srbiji, jer građani objektivno nisu u mogućnosti da plaćaju tako visoke račune, smatra on.

"U Budžetskom fondu za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike neophodno je obezbediti bespovratna novčana sredstva za sprovođenje svih mera energetske efikasnosti, kao što su izolacija zgrada i stanova, zamena stolarije i ugradnja regulacionih uređaja u stanovima. Na naplaćivanje grejanja po tarifnom sistemu, odnosno po utrošku a ne po kvadratnom metru, treba preći tek kada se prethodno realizuju druge mere energetske efikasnosti", kaže Jovanović.

"Takođe, iz fiksnih i varijabilnih troškova tarifnog sistema moraju se konačno izostaviti sve neprihvatljive stavke, kao što su "troškovi jubilarnih nagrada", "reprezentacija, donatorstva i sponzorstva", "troškovi platnog prometa", nenaplaćena potraživanja drugih korisnika ili "angažovana snaga gasnih kapaciteta"", zaključuje Jovanović.

Prema poslednjim podacima, građani Niša duguju Gradskoj toplani na ime neizmirenih računa više od milijardu dinara. Oni imaju velika dugovanja i za druge komunalne račune, a EPS ih je više puta stavljao u sam "vrh" dužničkog spiska za Srbiju. Prosečna primanja Nišlija su ispod proseka u Srbiji, a dve od pet gradskih opština spadaju među desetak najsiromašnijih u zemlji. Na evidenciji niške filijale Fonda za zapošljavanje nalazi se bezmalo 40.000 ljudi. U skoro potpuno zamrloj proizvodnji uposleno je tek nekoliko hiljada ljudi, a iole ozbiljnijih investicija nije bilo nekoliko godina unazad.

3 komentara

  1. User image
    Zoran Vukov 23.03.2015 19:51

    Načinom naplate toplotne energije u Srbiji Toplane ustvari kriju STVARNU CENU kwh (koji je njihov jedini proizvod)i koji je predmet plaćanja. Paušalnom naplatom sa 12 uplata mesečno krila se količina kwh koja se godišnje isporučivala po m2 stanbene površine a i cena kwh. (nema deklaracije a prodaje se kao spakovana roba).Ako je cena 1432,28 din/m2 god, a cena kwh 7,14 din tada korisnik kupuje godišnje 200,6 kwh/m2 stana, a stan od 60 m2 plaća 85.936,8 din za kupljenih 12.036 kwh. Normalno je da se na kraju sezone izvrši obračun između plaćenih i isporučenih kwh ali je to izbegnuto. Zašto? Merenje zadnjih 9 god dobijeno je da se prosečno isporučuje 96,0025 kwh/m2 stana, znači manje ~50% kwh od kupljenih. 2012/13 je isporučeno 88,50, dok je 2013/14 77,48 kwh/m2 stana, a ove do 20Marta 2015 85,28 kwh/m2stana , pa za stan od 60 m2=5.116,8 kwh.čija je vrednost 36.533,95 din. A šta je korisnik platio od 1. Maja 2014: za 10,66 meseci x 119,36 din/m2 mes x 60 m2 =76.342,65 din za 5.116,8 kwh , tako da kwh ne košta 7,14 din već 14,92 din.Ovo je razlog što se krije prava sena kwh, kao i to što se obračun na kraju sezone ne vrši . Naplata bez merenja kalorimetrom je nezakonita, a novi načinom se želi takođe primenom 2 cene zadržati isti prihod ali prodajna cena kwh je i konačna cena i ova podela na fiksni i varijabilni deo je takođe protivpravna.

  2. User image
    Zoran Vukov 24.03.2015 21:28

    Ispravan način paušalne naplate je trebao da se obavlja na sledeći način. Ako se prosečno godišnje isporuči 96,0025 kwh/m2 stana (to je ISKUSTVENA KOLIČINA) a delenjem na 12 mesec=8,00 kwh/m2 mes. množenjem sa cenom kwhod 7,14 din daje 57,12 din/m2 mes, Tako stan od 60 m2 x 57,12 din/m2 =3.427,29 din je mesečna uplata koja se akontaciono plaća 11 mes a 12 meseca se izvrši OBRAČUN između fakturisanih keh (za 11 mes) i isporučenih kwh očitanih i pripadajući za stan od 60 m2, i tako se izvrši ispravno OBRAČUN . Međutim kako korisnici nisu znali koliko se stvarno prosečno kwh/m2 stana prosečno isporučuje ovo se zloupotrebilo izradom cene u kojoj se sadrži dvostruko više kwh tako da se plaćanjem 12 meseci ustvari plaćale 2 grejne sezone a to građani nisu svesni. Građanima je preskupo da i dalje plaćaju iznose za 2 grejne sezone, ekonomski oslabljeni, sa umanjenim platama i penzijama pa su prinuđeni da odjavljuju grejanje kako ne bi upali u DUŽNIČKO ROPSTVO, jer vlast ne želi da prekine i uvede naplatu u zakonite okvire, i odrekne se ovakog nazakonitog prihoda .

  3. User image
    nezdovoljni pokradeni 03.04.2015 17:56

    LJUDI moramo svi zajedno da idemo ispred toplane da trazimo da se pojave tamo i " politicari " koji uredjuju protivzakonitim uredbama i "porazgovaramo "sa njima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skupo grejanje grejanje cena grejanja toplana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana