Tekst objavljen: 29.05.2016 17:27        


Pred dva dana je guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila građanima da je dinarska štednje isplativija od devizne i da je “vrlo isplativo u sadašnjem trenutku ulagati i u državne hartije od vrednosti i za građane i za državu u svakom smislu”.

Kome se isplati ulaganje u državne obveznice

Međutim, o ulaganju ušteđevine u državne hartije mogu da razmišljaju samo oni koji su uštedeli najmanje 5.000 evra,piše Blic.Naime, emisije obveznica ne mogu se kupiti za manje od 5.000 evra.

Za one koji raspolažu tolikim novcem, ovi vrednosni papiri dobra su alternativa kamatama na štednju, koje su na izuzetno niskom nivou.Državne obveznice kupcu donose prinos od 4,95 do 12,99 odsto godišnje na dinare, odnosno od 2,22 do 4,5 odsto na evro obveznice. Nose najniži kreditni rizik, s obzirom na to da je garant ispunjenja obaveza država.Stručnjaci tvrde da je prodaja obveznica isplativa i za državu jer novac pozajmljuje od svojih građana, a ne od banaka, i njihovom prodajom obezbeđuje jeftinija sredstva za pokrivanje manjka u budžetu.

“Prednosti kupovine državnih hartija od vrednosti su bolja kamatna stopa, a kupci su oslobođeni poreza na dobitak od 15 odsto, koji imaju kod bankarske štednje. Mogu ih prodati i pre roka dospeća na berzi, i to bez gubitaka, dok bi u banci, ukoliko bi raskinuli oročenje, ostali bez kamate” – objašnjava za „Blic“ broker Nenad Gujaničić.

Međutim, postoji i loša strana ove priče.
“Građani su nedovoljno edukovani o ovoj mogućnosti. Samo 28 ljudi je u ovoj godini kupilo obveznice. Zato je dobro da se angažuje stručno lice, koje mora da se plati, što umanjuje i stepen zarade u ovoj transakciji” kaže Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije Nenad Gujaničić držane obveznice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana