Tekst objavljen: 04.09.2017 10:01        


Moderno vreme, između ostalog, donelo je i još jednu obaveznu, a ne tako zanemarljivu, stavku u kućnom budžetu – dečiji rođendan.

Koliko za rođendan u igraonici?

Roditelji sve češće odlučuju da ih proslavljaju u rođendaonicama, koje nisu nimalo jeftine, s obzirom na to da se u većini slučajeva plaća samo prostor.

Koliko košta detetova sreća za njegov rođendan? Ili košta samo rođendan, a istinska sreća deteta izostaje ukoliko ga proslavi u igraonici.

“Tako izgledaju rođendani, kao jedan posao koji treba da se odradi. Mislim da gomila roditelja to radi da bi ispoštovali neke druge roditelje i neku decu, što apsolutno ne vidim nikakav smisao. Smisao rođendana je da to dete bude srećno”, kaže Jelena Šimunović, majka troje dece.

Izgubljeni smisao proslave rođendana, u proseku košta 25 hiljada dinara. Samo zakup prostora rođendaonice roditelji plaćaju oko 10 hiljada dinara. Plus troškovi za hranu, piće, tortu, koju roditelji sami donose, što je u proseku dodatnih 15 hiljada dinara.

“Nemam ništa protiv igraonica, ali gledam da ih izbegavam, zato što je to plan koji traži šest meseci odvajanja da bi se ostvario taj rođendan, jer je finansijski za mene to mnogo, pogotovo što je troje dece i svaki rođendan iziskuje određenu svotu novca koja po meni može mnogo pametnije da se iskoristi na samo to dete koje slavi rođendan”, kaže ona.

Moguće je pametnije potrošiti toliki novac, ali i kreativnije, za manje novca, organizovati rođendan. Sve popularniji način proslave u rođendaonicama psiholozi nazivaju linijom manjeg otpora.

“Došlo je do toga da u stvari se gubi taj ličan odnos domaćina, koji sprema neku gozbu i poziva svoje prijatelje, a onda ta deca dolaze i slobodno se druže, organizuju slobodnu igru. Jer, ušli smo u svet organizovanih igara, decu stalno vodimo u igraonice, kurseve i izgubio se taj prostor da se slobodno igraju, da slobodno skaču, igraju se, skaču po drveću i prave sitne nestašluke i tu se ustavri razvija kreativnost, sloboda i odgovornost za drugog i sebe”, kaže psiholog Aleksandar Šibul.

Ukoliko želite da uštedite, ali pre svega svom detetu osigurate nezaboravan rođendan jedna od opcija je park ili dečije igralište. Oni su besplatni, ali pružaju bezgranično ideja za igru. Jedna torta ili dve i sokovi jedini su trošak koji ćete imati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi rođendani igraonica koliko košta rođendan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana