Tekst objavljen: 24.08.2017 16:02        


Osnovna prednost, navode u notarskim kancelarijama, jeste što se ostavinske rasprave više ne odlažu kao što je bila praksa kad su ih radili sudovi i što su takse za naslednike fiksne, dok su ih sudije ranije određivale paušalno.

Koliko se plaća za nasledstvo, koje su takse za stan

Ostavinske rasprave, koje su se ranije odlagale decenijama, sada se kod notara sprovode ekspresno. Zakazuju se najčešće dva do tri meseca nakon smrti ostavioca, a taksa koju naslednici plaćaju javnim beležnicima se kreće od 3.600 do 72.000 dinara, a u zavisnosti od vrednosti imovine.


Tako onaj koji je nasledio, recimo, dvosoban stan čija je vrednost, procenjena na 50.000 evra platiće taksu 32.400 dinara.

Fiksne takse

Ako, s druge strane, nasledite samo stariji automobil koji vredi 1.000 evra, notaru će dati oko 3.000 dinara.

Osim nagrade notaru, naslednici za ročište moraju da prilože i podebeo spisak dokumentacije, što može da košta živaca, ali i još nekoliko hiljada dinara. Samo za list nepokretnosti u Beogradu potrebno je 1.850 dinara, a cena zavisi od opštine do opštine, za izvod iz matične knjige rođenih 420 dinara, a tu se spisak dokumenata ne završava.

Osnovna prednost, navode u notarskim kancelarijama, jeste što se ostavinske rasprave više ne odlažu kao što je bila praksa kad su ih radili sudovi i što su takse za naslednike fiksne, dok su ih sudije ranije određivale paušalno. Na sudovima su iznosile od 1.000 do 75.000 dinara.






Kraći postupak

-Javni beležnik obračunava i naplaćuje nagradu i troškove od stranaka u skladu sa Zakonom o javnom beležništvu. On je dužan da u rešenju obrazloži odluku o nagradi i troškovima. Osnovica za obračun je vrednost zaostavštine koja se određuje na osnovu procene tržišne vrednosti stvari, umanjene za dugove ostavioca - objašnjavaju u Javnobeležničkoj komori.

Od tog iznosa, 20 odsto na ime PDV uplaćuje se u republički budžet, a 30 odsto izdvaja se za unapređenje sudstva. Pod troškovima javnog beležnika smatraju se i oni za dostavljanje poziva strankama, poreskim organima i sudu, i iznose 540 dinara po svakom nasledniku koji učestvuje u postupku.

Dobra vest je da naslednici koji trenutno nemaju para, moraju na put, bolesni su ili imaju neku drugu obavezu ostavinsku raspravu mogu da odlože u dogovoru sa notarom.-Prilikom poveravanja vođenja ostavinskog postupka, sud određuje i rok u kojem je javni beležnik dužan da sprovede postupak i donese rešenje. Dosadašnje iskustvo govori da su ostavinski postupci koji su povereni javnim beležnicima kraći u odnosu na postupke koje je vodio sud. Stranke u dogovoru sa javnim beležnikom mogu da odlože ostavinsku raspravu za drugi termin - kažu u Javnobeležničkoj komori.

Što je imovina vrednija i tarifa je veća

Ako vrednost zaostavštine prelazi deset miliona dinara, nagrada se povećava za 3.800 dinara za svaki započeti milion dinara vrednost zaostavštine, s tim što ukupna nagrada ne može biti veća od 72.000 dinara. Ako u postupku za raspravljanje zaostavštine učestvuje više od tri stranke, nagrada se povećava za 1.800 dinara za četvrtu i svaku narednu stranku, s tim da na taj način nagrada može biti uvećana najviše 50 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Pera 24.08.2017 16:44

    Istovremeno sam podneo zahtev za dve ostavinske rasprave. Jedna je bila praktično bez imovine, a u drugoj je bio stan. Za jednu je sud odredio notara, a druga će biti pred sudijom. Šta mislite, ko će dobiti raspravu sa velikom taksom, privatnik, ili država?

  2. User image
    Milos 02.07.2019 18:04

    Postovani, interesuje me koliko sam stvarno u obavezi da platim notarsku cast i ko određuje u kojo zoni pripada nekretnina i njenu vrednost? Naime, nasledio sam polovinu stana u Obrenovcu koja nema vrednost koju su oni naveli. Duzan sam da platim 16.000 njihovu cast, 3.000 smrtovnicu i 1.600 neki njihovi troskovi. To je ukupno oko 22.000. to je previse i kome mogu da se zalim na to?
    Hvala i pozdrav

  3. User image
    Galina 25.07.2019 10:33

    Molim vas za procenu,imam stan od 69 metara kvadratnih,kolika ce biti nagrada notaru?

  4. User image
    Marinel 03.08.2022 0:35

    U vezi javno beleznicke nagrade .
    Sta ako se pun iznos ne uplati u roku od 15 dana , kako se navodi u dostavi iz javnobeleznicke kancelarije , vec se to odgodi za odredjeni period .
    Da li cena ostaje ista , kakve su uopste posledice kasnjenja uplate javnobeleznicke nagrade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ostavinska rasprava nasledstvo cene stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana