Tekst objavljen: 30.12.2017 17:29        


Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 47.000 dinara, ali velikom broju ljudi ova statistika ne znači mnogo, jer primanja i cene variraju od grada do grada.

Koliko novca treba četvoročlanoj porodici za život?

Od jedne prosečne plate, nakon troška za najosnovnije namirnice, što je između 30.000 i 40.000 dinara, porodici ne ostane čak ni za račune, a kamoli za nešto više od toga. Istraživanje "Blica" pokazalo je da građani Srbije najviše troše na hranu, a većina kupuje samo neophodne namirnice: hleb, mleko, meso, povrće, voće i slatkiše.

A tu su i automobil, dečji treninzi, školski izleti i ekskurzije, letovanje... Bioskop i pozorište po jednom odlasku za četvoročlanu porodicu koštaju od 1.200 do 2.000 dinara, pa mnogi to kulturno zadovoljstvo mogu da priušte tek jednom u dva, tri meseca. Da ne govorimo o cigaretama, na koje po jednom prosečnom

Prema statističkim podacima, na krajnjem severu Srbije prosečna plata iznosi nešto više od 51.000 dinara, u beogradskom regionu je oko 58.000, Vojvodini 45.000, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji oko 39.000, a u južnoj i istočnoj oko 41.000 dinara
pušaču ode oko 6.000 dinara mesečno.

Porodica Ljubisavljević iz Niša kaže za "Blic" da njihova potrošačka korpa iznosi oko 30.000 dinara i da novac od dve plate uglavnom ide na hranu.

- Sin ima 17, a ćerka 14 godina, sada im je sve potrebno, a mi, naravno, ne možemo deci da kažemo "čekamo sniženje pa ćemo kupiti". Kad je nešto potrebno, kupi se odmah. Na hranu trošimo najviše, oko 30.000 dinara. Veliki trošak su nam ekskurzije, koje koštaju oko 36.000 dinara, ali su srećom na rate. Mi putujemo jednom godišnje na letovanje, a trudimo se da deca što više putuju preko klubova, da idu na izlete... S jednom platom ne bismo mogli nikako. Dok su deca manja i troškovi su manji, a s njima rastu i troškovi - priča Biljana Ljubisavljević.

I porodica Marković najviše troši na hranu, s tim što njihova korpa iznosi oko 40.000 dinara.

- Suprug i ja radimo po dva posla kako bismo živeli pristojno. Deca su nam mala, ćerka ima šest godina, a sin četiri i po, njima je potrebna zdrava i kvalitetna hrana. Najviše trošimo na hranu, na mleko, jogurt, meso, pahuljice... Vrtić takođe košta, izleti su po 2.000 dinara, treninzi 1.500. Auto potroši oko 15.000 dinara, pušači jesmo, ali umereni, ja mesečno potrošim oko 1.000 dinara, a suprug do 3.000. Idemo na letovanje, odemo i na izlete jer to je jeftinije, a što se tiče zimovanja, išli smo prošle godine, ali smo ga dobili gratis. Da bismo živeli komotnije potrebno nam je minimum 1.000 evra - rekla nam je Ivana Marković iz Niša.

U porodica Kocić kažu da su čarobnjaci, jer s jednom platom uspevaju da preguraju mesec.

- Naša potrošačka korpa je između 30.000 i 40.000 dinara. Radi samo suprug, privatnik je. Kroz šalu kažemo da smo čarobnjaci jer s jednom platom nekako uspemo da završimo sve obaveze. Najviše trošimo na hranu, a tu su i dečji treninzi i izleti, računi su nam 13.000 dinara, dok za auto ni sami ne znamo koliko potroši. Nama bi za jedan komotan i pristojan život trebalo oko 70.000 dinara - objašnjava Ankica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina troškovi života trošak hrane porodica u Srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana