Tekst objavljen: 04.06.2017 15:58        


Građani Srbije, u proseku, na mesečnom nivou uspevaju da uštede 4.215 dinara. Između 2.000 i 6.000 dinara mesečno uspe da uštedi oko 40 odsto njih, dok samo mali deo, odnosno sedam odsto, na stranu uspe da stavi više od 12.000 dinara.

Koliko mesečno uštede građani Srbije?

Oko 51 odsto građana Srbije štedi, ali polovina njih nije zadovoljna ili je vrlo nezadovoljna količinom novca koju uspe da sačuva.

Uštede iste, troškovi veći

Podaci su pokazali i da je više od polovine građana u protekle dve-tri godine uštedelo istu količinu novca, trećina njih je uštedela manje, a 13 odsto više u odnosu na prethodni period.

Razlozi zašto se manje štedi su razni, ali su to pre svega veći troškovi života a isti prihodi, zatim manja primanja po domaćinstvu, kao i povećani troškovi za porodicu.

Bez obzira na to, 71 odsto stanovnika Srbije misli da je štednja važna, i ona je najznačajnija onima koji imaju između 30 i 49 godina.

Obazrivi za ulaganja

Kad je reč o ulaganjima, velika većina građana sebe opisuje kao „veoma” ili „prilično” obazrive: gotovo 80 odsto njih bi prihvatilo niže stope prinosa kako bi se zaštitili od gubitka novca, a samo šest odsto smatra da je spremno da prihvati rizike zarad većih kamata.

Kada su u pitanju štedni proizvodi banaka i drugih finansijskih institucija, ispitanici su najviše zainteresovani za oročenu štednju, štednja po viđenju i dečija štednja. Za životno osiguranje je zainteresovano tek devet odsto građana.

Zašto građani štede?

  • Za hitne slučajeve,
  • Iz predostrožnosti,
  • Da bi sebi kupili nešto,
  • Za odmor i putovanja,
  • Bez posebnog razloga.
Savete u vezi sa štednjom ili ulaganjem novca, 46 odsto ispitanika dobija od porodice i prijatelja. Jedan deo njih te informacije dobija u filijalama banaka, dok su internet, novine i časopisi na trećem mestu kao izvor informacija. Istraživanje je pokazalao i da 90 odsto građana smatra da u svakom trenutku upravlja svojom finansijskom situacijom, a 79 odsto njih misli da drži pod kontrolom svoje mesečne izdatke i rashode. Uprkos tome, polovina ispitanika navodi da često potroši više novca nego što je planirano.
Koliko se mesečno štedi u drugim zemljama?

Srbija 34 evra
Rumunija 46 evra
Mađarska 52 evra
Hrvatska 57 evra
Austrija 216 evra

Šta bi uradili sa 30.000 dinara

U slučaju da se na računu ispitanika iznenada nađe 30.000 dinara, 70 odsto njih bi ovaj novac stavilo u banku, na svoj tekući račun u štednju po viđenju ili bi sredstva oročili na određeni period.

Gotovo četvrtina ispitanika od 30.000 ne bi uštedela ništa, a u ovoj odluci prednjače muškarci - njih 30 odsto bi potrošilo čitav iznos. Od pomenute svote, ispitanici bi prosečno uštedeli 11.881 dinar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke građani Srbije štednja građana oročena štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana