Tekst objavljen: 28.11.2015 16:01        


Čak iako podižete iznos od 500 dinara na bankomatu koji nije od vaše matične banke, možete platiti proviziju od 200 dinara.

Kolika je provizija za podizanje gotovine sa bankomata?

Banke odlično zarađuju na provizijama i nadoknadama – u prvoj polovini 2015. godine ovaj iznos je dostigao 17,19 milijardi dinara. Zarada po ovom osnovu nije zakonom limitirana, kao ni kamate na kredite i kartice.

Ipak, transparentnost je prema zakonu – zagarantovana, dok u praksi to nije slučaj.

Recimo, ako stranac sa svojom karticom, koja je vezana za devizni račun kod nas na bilo kom bankomatu podigne novac, neće dobiti ništa od podataka na priznanici osim iznosa. Ako to učinite u bilo kojoj evropskoj zemlji ili nekoj iz našeg okruženja, na primer Hrvatskoj, obavezno je naznačen kurs po kome je obavljena transakcija, kao i provizija.

Banke u Srbiji građanima koji podižu novac sa bankomata daju vrlo šture informacije o obavljenoj transakciji.

Provizija do 6 odsto iznosa

Ukoliko podižete novac na ATM uređaju banke koja nije matična, na priznanici ćete ugledati samo iznos, bez zaračunate provizije. Upravo ta naknada je presudna na kom bankomatu će biti uzet novac. Provizije sa ATM aparata su najveće, jer naknada može da iznosi do šest odsto od željenog iznosa.

Neke banke zaračunavaju provizije od 150 do 200 dinara po obavljenoj transakciji, bez obzira na iznos. Tako se može dogoditi da se podigne minimum 500 dinara, a da se za to plati provizija od 200 dinara. Ništa manja nije naknada ni za iznos od 1.000 dinara.

Zbog toga je bolje sve plaćati karticom, jer u tom slučaju nema ni provizije. Ako već mora da se podiže gotovina, onda to treba učiniti na bankomatu svoje banke, jer je i najjeftinije.

Podizanje gotovine u inostranstvu

Ako se to čini u inostranstvu, postoje banke koje posluju i u Srbiji i ako se podiže novac sa tekućeg računa, nema provizije. Ali, ako se to čini na nekom drugom ATM uređaju, keš postaje preskup. Tako, na primer, ukoliko je platna kartica vezana za dinarski račun, prilikom podizanja novca banka će, nakon izvršene konverzije, automatski rezervisati sredstva na računu u odgovarajućoj dinarskoj protivvrednosti.

Međutim, treba imati na umu da rezervisanje sredstava ne znači da je banka naplatila uslugu korišćenja kartice, odnosno zadužila račun, već samo da građanin nema mogućnost raspolaganja tim sredstvima na računu. Ukoliko se podiže novac u trenutku kada se ne obavlja platni promet (uveče ili tokom vikenda), banka će kasnije zadužiti račun, i to za onaj iznos u dinarskoj protivvrednosti po kursu važećem na taj dan.

Drugim rečima, ukoliko je u međuvremenu došlo do promene na deviznom tržištu, odnosno do pada vrednosti dinara, sredstva koja će biti skinuta s računa biće veća od onih koja su ranije rezervisana.

Ako se podiže gotovina sa kreditne kartice, obično se zaračunava provizija koja može da iznosi od 0,5 do šest odsto po transakciji. Isto je i za male i za velike iznose. Ako se to čini u inostranstvu, provizija je od dva do pet evra ili od 0,5 do četiri odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice provizija bankomati kreditna kartica debitna kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana