Tekst objavljen: 25.12.2013 8:43        


Koje su to profitabilne delatnosti u Srbiji u koje se može ulagati a da je pri tom gotovo sigurno da će se, ako ne zaraditi, a ono bar opstati? Uprkos brojnim opcijama koje se nude, predstavnici banaka, lizing kompanija i poslodavci smatraju da kod izbora i nije potrebna velika mudrost.

Koje su to profitabilne delatnosti u Srbiji

Ovde je još uvek najsigurnija poljoprivreda i delatnosti vezane za taj sektor, baš kao i vekovima unazad. Ovde iz prošlosti odmah uskačemo u budućnost jer je IT sektor drugi na listi po profitabilnosti.

Jedan takav paket zaključila je i kompanija „Soželiz“, kuća koja se bavi finansijskim lizingom. – U pitanju je novac koji nudimo za modernizaciju opreme i mehanizacije. Učešće je povoljnije nego od komercijalnih kredita i iznosi deset odsto a lizing naknada plaća se po stopi između pet i 7,5 odsto –objašnjava direktor pomenute kuće Boris Stević. On kaže da su do sada s vraćanjem stvari uzetih na lizing imali najmanje teškoća kod poljoprivrednika. Drugi po ažurnosti su autoprevoznici, posebno u teretnom saobraćaju.
Za njima sledi oblast teretnog transporta. Ostale delatnosti su daleko nesigurnije, mada nije isključeno da se i tu nekome posreći.

Malo je i preduzeća i preduzetnika, kao i početnika u biznisu, koji imaju gotovine za ulaganje. Zato se kod otpočinjanja novog biznisa oslanjaju na lizing kompanije ili banke. Svi, od vrlo malih do vrlo velikih, žale se na previsoke kamate.

Dok nam je kreditni rejting minus BB a referentna stopa 9,50 odsto, na klizanje kamata ne treba računati. Bar ne više nego što je to do sada, a bilo je 0,8 odsto godišnje. Možda više padnu one na dinarske zajmove, a to će zavisiti od toga kako će se u narednoj godini kretati inflacija.

Nešto niže stope na naše tržište donose aranžmani koje pojedine banke i lizing kompanije imaju s međunarodnim finansijskim institucijama. Evropska banka za obnovu i razvoj je nedavno sklopila aranžmane s nekoliko finansijskih kuća, a stope i naknade su tu nekoliko procenata niže nego kada se radi o čisto komercijalnim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing banke it industrija poljoprivreda Srbija biznis razvijanje biznisa kredit za pokretanje posla pokretanje posla posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana