Tekst objavljen: 03.11.2017 15:12        


Popularni servis za sigurno plaćanje online svoje korisnike najčešće kontaktira putem e-maila što znači da internet vrvi ljudima koji to nastoje da zloupotrebe.

Koje su najčešće PayPal prevare i kako ih izbeći?

Evo koje mere predostrožnosti svojim korisnicima predlaže sam PayPal, prenosi portal Poslovni.hr.

Pazite na lažne "službene e-mailove"

Internet prevaranti često koriste "prijateljska imena" kako bi nasamarili žrtvu i naterali je da klikne na opasni link. Recimo, email koji dobijete od "PayPal Services" zapravo dolazi sa adrese spfr2013kz7@nomail.com.

Kada proveravate svoj račun, vodite računa da uvek u pretraživač upišete www.paypal.com umesto da klikate na adresu ponuđenu u samoj poruci.

Ako zvuči predobro da bude istinito, oprez

Ukoliko primite mail koji kaže da ste dobili uplatu putem PayPala, upalite svoj pretraživač i ručno odete do PayPal-a te tamo proverite račun i pogledajte jeste li zbilja dobili novac. Takođe, kao u gore pomenutim slučajevima, nipošto nemoje kliknuti na link unutar poruke.

Ovo su samo neke često korišćene metode kojim pribegavaju prevaranti na internetu i koje (među ostalim) ciljaju na korisnike PayPala:

  • Pretnja da će vaš profil će biti ugašen
  • Imate naplatu
  • Platili ste previše

Kako prepoznati "prave" e-mailove od PayPala?

E-mail koji stiže od PayPala neće vas tražiti informacije poput lozinke, broja kartice ili imena banke. PayPal od vas takođe nikad neće tražiti da instalirate ili dovnlodujem softver.

Lažni linkovi u e-mailu

Ako u poruci dobijete link, obavezno proverite o čemu se radi pre nego što na nju kliknete. To radite pomeranjem miša preko veze bez klikanja. Ukoliko kratko povucite kursor preko veze, vidite pravu adresu. Recimo, veza može izgledati kao www.paypal.com/SpecialOffers, a kada se krećete kroz njega videćete nešto sasvim drugo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

8 komentara

  1. User image
    milan 07.11.2017 11:51

    PayPal teska prevara

  2. User image
    Bane 07.11.2017 12:10

    Dobri saveti.

  3. User image
    Marijana 21.10.2021 10:09

    Ne znam da li s na pravom mestu,ali posto ste vec pidali o payplau,htela bih da vas zamolim za savet,posto ne znam sza da radim. Ocigledno sam nasela na prevaru ali me paypal ne ostavlja na miru. Naime s izvesnim strancem sam se dogovorila da kupi kolica za bebu od mene za 140e,dala moj iban i swift banke intesa,onda mi je stigao mail od paypal da platim 55e u btc,pa ce mi na racun leci 195e. Prvo sam odbila i rekla da odustajem,ali oni sh rekli da je novac na putu ka mom racunu i da ne mogu da vrate vlasniku,ada ce mene procesuirati interpol i srpspa policija,i ja sam to platila. Rekli su ok,cim provere novac leze na moj racun. Sinoc ponovo isti slucaj samo da sad uplatim 110e na isti nacin i bice zavrsena uplata uvecana za tih 110e,tj leci mi 305e. To mi ne pada napamet jer ovom mema kraja.Moze linda me uputite na nekj instituciju ila da mi date savet sta da radim? Hvala

  4. User image
    Kamatica tim 21.10.2021 10:54

    Poštovana Marijana,

    Savetujemo da se obratite diretkno Narodnoj banci Srbije, tačnije njihovom Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, preko telefona 011/3338-251 ili mejla: zastita.korisnika@nbs.rs. Oni će najbolje moći da Vas posavetuju šta da radite u ovoj situaciji.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  5. User image
    Isidora 23.02.2022 17:02

    Poštovana Marijana, vidim sada Vaš problem, imamo isti problem kao vi, da li bi mi mogli reći kako ste to rešili?

  6. User image
    Katarina 23.02.2022 23:07

    Imam slicnu situaciju kao Marijana, isto mi traze 55e da ullatim da bi mi preko paypall isplatili kuce. Isto me uznemiravaju sa slicnim mailovima i pretnjama. S tim sto ja nisam uplatila tih 55e, a covek ne prestaje da me uznemirava. Isto sam mu poslala swift banke. Da li moze nekako da mi naudi, iskoristi moje podatke?

  7. User image
    Isidora 24.02.2022 11:49

    Poštovana Katarina, ista situacija je i kod nas, psi su u pitanju, naseli smo na jednu veliku prevaru, poslali smo bankovni račun, pasoš, sve te podatke. Uplatio je više novca nego što smo se dogovorili, I onda je tražio da mu se uplati 85e taj višak kao, ali nama nisu nikakve pare legle na račun, stigla je pretnja preko e-maila. I tada smo od našeg novca izvršili uplatu od 85e zbog tih pretnji. I tu se rešilo sve noć je bila u pitanju. Ujutru traži još 155e. I tu smo prepoznali da smo naseli na prevaru.
    Danas će sve biti prijavljeno policiji, da ne bi zloupotrebilii naše lične podatke! Pozdrav

  8. User image
    Miloš 09.01.2023 22:14

    Isti slucaj kao kod Marijane. Ja sam dogovorio prodaju psa za 600€. Stigao mi je mejl na kom je pisalo da mi je navodno uplaceno 762€. U svojoj banci sam proverio i nije nista bilo uplaceno. Zatrazili su mi da uplatim 152€ i nakon toga ce biti uplaceno na mom bankovnom racunu 762€. Nisam naseo na prevaru. Meni su vasi komentari pomogli, zbog toga ostavljam svoj da nekom bude od koristi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prevare paypal PayPal Services korisnici paypal-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana