Tekst objavljen: 30.09.2017 10:00        


Rad od kuće po sistemu "sam svoj gazda" je možda najprivlačniji posao. Ne plaćate zakup prostorija, nemate šefa nad glavom, svoje radno vreme slobodno organizujete, ali i sav rizik potencijalnog neuspeha sami snosite. "Blic" vam predstavlja kućne varijatne biznisa, koje su pri tom i plaćene.

Koje poslove možete da radite, kako da ih legalizujete

"Kućna radinost" su poslovi za koji nisu potrebni posebni uslovi za rad koje zakon reguliše. Tu spadaju frizerske, maserske usluge, krojački poslovi, pravljenje nakita, ali i poslovi dizajna, prevodilaca, blogera, programera... Odnosno, ono za šta nije potreban neki poseban uslov, niti je definisano nekim posebnim zakonima i propisima.

- Sve delatnosti koje se obavljaju od kuće ili u svom stanu mogu da se registruju i da posao bude legalan - kaže za "Blic" Milorad Krstić, samostalni računovođa iz preduzeća "Knjigovodstveni servis".

Procedura je jednostavna. Prvi korak je odlazak u Agenciju za privredne registre i podnošenje zahteva registraciju u kom se navodi gde je mesto obavljanja delatnosti (stan ili kuća).

-Prilikom registracije može da se navede da prodaja proizvoda bude internetom i brzom poštom. Za neke delatnosti koje moraju da imaju kasu u tom slučaju to ne moraju, ako isporuku i naplatu čine primera radi pouzećem. Čim se registruje radnja otvara se žiro račun devizni i dinarski preko kojeg se obavljaju uplate. Tad vlasnik ima obavezu ili samostalno da vodi knjige ili da bude paušalno oporeziv - objašnjava Milorad Krstić.

U početku, svi uglavnom ispituju tržište. Ali ako uspete da dođete do 50.000 dinara zarade, a 100.000 dinara je odlična suma za početak, imate uslove da registrujete firmu, dajete sebi platu i plaćate doprinose za penzijsko i invalildsko osiguranje, kao i zdravstvenu zaštitu. Za minimalnu platu od 24.000 dinara za dažbine će te izdvojiti oko 15.000 dinara, a ostaće vam novac i da platite troškove.

Pravljenje nakita

Sa diplomom menažera u turizmu, darom za umetnost i bez posla, Mirjana Kešanski (31) hrabro je rešila da sama sebe zaposli. Od hobija do posla, evo već dve godine pravi nakit "melian" kombijancija polietilenske gline i kristala i zarađuje.

- Počela sam slučajno ne znajući da li će ono što napravim od nakita ikome da se svideti. Ali hobi je vrlo brzo prerastao u posao, koji se razgranao kada sam počela da pravim nakit za festivale fantastike, japanizam... Na stranom specijalizovanom sajtu za prodaju rukotvorina počela sam i da objavljujem slike svojih radova, i kupci su krenuli da se javljaju i poručuju nakit - priča Mirjana.

Kupce ima iz celog sveta, bukvalno. Od SAD, Kine, Francuske do Australije. Kupljeni nakit plaćaju joj preko Pej pala. Iz njenog iskustva online prodaje, osim rada na samom nakitu, koji traži angažovanje, mora dosta da se radi i na reklamama na društvenim mrežama, kako bi se doprelo do što većeg broja potencijalnih kupaca.

Ovaj posao, kako kaže omogućava joj da zaradi i više od prosečne plate i pri tom da radi ono što najviše voli i da bude zadovoljna.

Frizer, manikir, maser

Dragana M. (44 godine) iz Niša zatvorila je pre dve godine svoj salon i preselila ga u stan. Razlog je dete školarac, pa nije mogla da bude stalno u radnji, a nije uspela da nađe odgovarajućeg radnika.

- Posao uklapam sa školom i obavezama sina i u skladu sa tim zakazujem mušterijama, koje imam odranije i ostali su mi verni. Jednu sobu sam prilagodila, stavila ogledalo i stolicu, opremu imam od ranije, kosu mušterije peru u kupatilu. Bukvalno sve usluge mogu da radim od kuće od šišanja, feniranja, farbanja, pramenova i svečanih frizura. Cenu sam neznatno snizila za desetak posto, a posla ima - priča Dragana, koja uz frizerske usluge obavlja i usluge manikira, za šta kako kaže itekako ima interesovanja.

U zavisnosti od grada kreću se i zarade, koje su recimo za feniranje od 300 pa do 700 dinara za srednju dužinu kose. Svečane frizure koštaju od 800 pa i do nekoliko hiljada. Farbanje u kućnoj režiji je od 800 do hiljadu i po dinara. Šišanje od 300 pa na više. Kod kuće sve više i maseri nude usluge. Cene se kreću od 1.000 pa i do 2.000 dinara po satu masaže.

Rad za računarom

Dobar računar, sto i stolica, i eto radnog mesta na dva kvadrata. Na njemu širok dijapazon onog čime možete da se bavite, pod uslovom da ste kvalifikovani za te ipak stručne poslove koji traže i specijalizovana znanja i veštine. Programer, veb dizajner, prevodilac, novinar, bloger...samo su neka od njih.

Dobra zarada je grafičkih dizajnera, kao i programera. Do posla grafički dizajneri dolaze preko specijalizovanih sajtova, koji predstavljaju tržište radne snage. Zarada je u zavisnosti od posla, može da bude po satu, a može i po projektu. U prvom slučaju sat iznosi od 30 dolara pa i do 100.

- A kolika će cena biti postignuta zavisi prevashodno od iskustva. U ovom poslu ne morate da budete individualac, već možete i da se udružite. Početnici takođe mogu preko specijalizovanih sajtova da konkurišu, s tim da pošto je konkurencija jaka ne znači da ćete obavljeni posao i naplatiti. Posao grafičkog dizajnera je zanimljiv možete od kuće raditi od rešenja za postere, knjige, do kataloga, brošura... - priča Aleksandra Vesić (33) iz Kragujevca.

Odlična zarada je i programera. Nemanja D. (34) iz Zrenjanina još je u srednjoj školi osnovao firmu, a danas je suvlasnik jednoog poznatog sajta.

- Početna plata programera iznosi između 450 i 600 evra, dok oni iskusniji primaju platu i do 3.000 evra. Moja zarada varira iz meseca u mesec, ali sa njom mogu pristojno da živim, da platim stan, troškove, svakodnevne potrepštine, odmor i slično - objašnjava ovaj programer iz Zrenjanina.

Bloger

Kada odete na blog Nada FITT, tamo vas dočeka niz preporuka o fitnesu, i ona, Nada Piliškić, ličnim primerom pokazuje da njene preporuke daju rezultate.

- Ideja da napravim blog se javila 2014. godine kada sam se vratila iz inostranstva. Vrativši se u Srbiju, stalno sam razmišljalja šta je to što mogu da radim, a da ne budem fizički vezana za posao? Šta je to što bi bio jedintsveni spoj interneta, biznisa i fitnesa? Kako da samu sebe zaposlim i kako da sama sebi budem gazda? Blog je bio rešenje- priča Nada koja se nije nimalo dvoumila oko teme bloga budući da je po profesiji fitnes instruktorka.

Pre nego što je pokrenula blog, Nadaje šest meseci intezivno izučavala vođenje bloga, kreiranje, rad, održavanje, a zatim se posvetila izučavanju fitnesa i zdrave hrane. I danas neprestano uči. Njeno radno vreme je od devet sati do odlaska na spavanje. A kako organizuje svoj radni dan, da li od bloga može da se zaradi, važnost društvenih mreža.

Novinar, prevodilac, podučavanje preko "skajpa"

U zavisnosti za koga piše, zarade za novinske tekstove su raznolike. Uglavnom da bi napisali dobar tekst potrebno je više sati. Takođe neophodna je i priprema za temu, koja u proseku iznosi dva do tri sata.

- Sve ukupno za angažovanje od pet-šest sati, možete da računate zaradu po tekstu od 4.000 pa i do 10.000 dinara. Naravno, plaćeniji su tekstovi ako se objavljuju kod stranaca, a mnogostruko više možete da očekujete zaradu od istraživanja, ali je za to potrebno i da konkurišete i dobijete projekat, a za šta je neophodan i višemesečni rad - priča Vesna Lukić (36), novinar iz Sombora. Od vrste teksta zavisi i zarada prevodilaca.

- Cene se kreću u zavisnosti da li je tekst uobičajen ili sudski, sa overom, na primer. U prvom slučaju tarifa je od tri do pet evra po strani, dok u drugom od osam evra pa na više - kaže Maja Đorđević (54) iz Beograda.Sve popularnije je i držanje časova preko "skajpa". Cene variraju od 1.000 do 2.000 dinara po dvočasu. Ali i dalje primat drže podučavanja kod kuće.

Čuvanje dece u stanu

Ukoliko imate stan ili kuću u kojoj jednu sobu možete da posvetite deci za spavanje i igranje, sposobni ste, odgovorni, pažljivi i uredni, imate barem zavšenu srednju školu, umete da pružite prijateljstvo i ljubav, a u stanu se ne puši, kandidat ste za posao čuvanja nekoliko mališana do tri godine starosti, u stanu.

Postoje specijalizovane organizacije koje nude ovu vrstu posla, gde se zarada kreće od 24.000 do 48.000 dinara, u zavisnosti od broja dece.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Crknite od gladi 25.09.2017 16:02

    Smešno, ko još lud bi prijavio posao od kuće i plaćao na to doprinose???
    Što jel da bi političari mogli još malo da nabiju svoje plate i zaposle još ponekog svog na državnu grbaču?

    E pa crknite od gladi što se mene tiče, nikad vam neću dati ni euro koji zaradim!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bloger poslovi od kuće novinar programeri samozaposlenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana