Zvanični kurs Evra za dan 12.04.21. :: 117.5666 rsd
Tekst objavljen: 14.04.2019 18:00        


Na delu brze pruge Beograd–Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, rekonstrukcija i modernizacija su uveliko u toku i do sada je položeno 17 kilometara pruge za velike brzine, piše Dnevnik.

Kod Stare Pazove položeno 17 KM brze pruge, završni radovi na tunelu u Čortanovcima

Sedam meseci pre radova na otvorenoj pruzi, tačnije 11. avgusta 2017. godine, RŽD international je započeo izgradnju tunela i vijadukta u Čortanovcima, najzahtevnijih infrastrukturnih objekata na delu pruge između Beograda i Novog Sada. Po mnogim ocenama, gradilište u Čortanovcima jedno je od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope.

Portparol Infrastrukture železnice Srbije Nenad Stanisavljević kazao je za Dnevnik da je posle završenog osiguranja iz­laznog i ulaznog preduseka tunela od klizišta, u aprilu 2018. godine počeo iskop tunela, koji se sastoji od dvaju cevi, dugih po 1,1 kilometar.

– Iskop se obavlja s obe strane tunela i u obe tunelske cevi, što znači da se radovi u tunelu odvijaju iz četiri različita smera istovremeno. Izgradnju tunela čini primarna i završna konstrukcija. Primarna konstrukcija se obavlja u tri faze po vertikali. Zaključno s martom 2019. godine, iskop prve faze tunela završen je u dužini od 925 metara, druge faze u dužini od 600 metara i treće u dužini od 563 metra. Treća faza predstavlja iskop punog profila tunela, što znači da je kompletno probijeno ukupno 563 metra tunela u odnosu na njihovu ukupnu dužinu, a nedavno je počela izrada završne konstrukcije tunela - rekao je Stanisavljević.

Vijadukt na koji će vozovi velikih brzina izlaziti direktno iz tunela, dug 2,9 kilometra, nosiće 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Završeni su svi temelji stubova i do sada su u potpunosti izgrađena 32. Ostali su većinom u završnoj fazi izrade. Započeta je i izrada horizontalne konstrukcije vijadukta preko 59 stubnih mesta, koja se oslanja na temelje od šipova s gredama. Naspram prvih 20 stubnih mesta izrađena je konstrukcija za zaštitu od klizišta, koja je takođe utemeljena na šipovima.

Stanisavljević napominje da izgradnja vijadukta i tunela teku u skladu s predviđenom dinamikom. Celokupna rekonstrukcija i modernizacija pruge, po ugovoru, treba da bude završena u novembru 2021. godine. Vrednost posla je 337,6 mil USD i finansira se iz ruskog kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U toku gradnja vijadukta kod Beške i podvožnjaka kod Inđije

Po informacijama iz Infrastrukture železnice Srbije, duž cele trase demontirana je kontaktna mreža, a i dalje traje demontaža šinskih polja. Počinje izgradnja stubova za novi vijadukt kod Beške, a u toku su i pripreme za početak gradnje još jednog vijadukta u blizini stanice u tom mestu.

Završena su tri propusta između Inđije i Beške, a u toku je i izgradnja podvožnjaka na ulazu u stanicu Inđija, kao i pešačkih pothodnika u stanicama Inđija i Sremski Karlovci. Na otvorenoj pruzi radovi su počeli 16. marta i povereni su ruskoj kompaniji RŽD internešenel.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
železnice srbije stara pazova Pruga Beograd Budimpešta brza pruga nenad stanisavljević građevinski radovi čortanovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana