Tekst objavljen: 07.10.2013 9:00        


Dinarska štednja porasla je u proteklih godinu dana za 32,6 odsto, odnosno za gotovo šest milijardi dinara, a devizna za 5,6 odsto, odnosno za 470 miliona evra, kažu podaci Narodne banke Srbije. Iako je sada više dinara na bankovnim računima, najveći deo ušteđevine, više od 90 odsto, i dalje čine devize.

Ko je bio hrabar i štedeo u dinarima dobro je prošao

Uglavnom stabilan kurs od početka godine rezultirao je većom sumom dinara na računima. To je dobar znak, kažu bankari, ali su ipak oprezni u procenama.

Glavni rizik štednje u dinarima je nepredvidivost kretanja kursa, zato je važno da kamata bude uvek veća od stope inflacije. Godina je kratko vreme za procenu, ali upućeni kažu da svaka stabilnost, pa makar i na kraći rok, nije za potcenjivanje.
- To je trend u celom bankarskom sektoru, vidimo više dinarske likvidnosti. Ja ne bih to nazvao štednjom zato što je to pre svega novac koji se nalazi na transakcionim depozitima i ima više likvidnosti u sistemu, pre svega kod privrede - rekao je Slavko Carić iz Erste banke.

Draginja Đurić iz Banke Inteza kaže da je, bez obzira na procenat, bilo to 10 ili 20 odsto, osnovica suviše mala.

"Građani, nažalost, još uvek više štede, bar u Banci inteza, u devizama, ali u svakom slučaju je značajno što je taj pomak napravljen i proces je, to ne može da se desi odjednom", kaže Đurić.

Kao argument da novac treba čuvati u domaćoj valuti, Narodna banka navodi isplativost - više su kamatne stope, a dinarska štednja oslobođena je poreza na prihod od kamate, koji se plaća na deviznu štednju.

Primera radi, ko je prošlog septembra odlučio da štedi 100.000 dinara u dinarima, za godinu dana zaradio je 88 evra više nego onaj ko je taj isti iznos oročio u evrima. Ekonomisti tu računicu ne osporavaju, ali uzok povećanja dinarske štednje ne vide u povoljnim kamatama.

- Novac koji se nalazi na nekim računima nije realna štednja, nije oročena nešto dugoročno. Možda je to pokazatelj da je kurs dinara relativno stabilan pa nije to konvertovao u neku stranu valutu, ali postoji uzdržavanje od potrošnje i zbog toga se to tretira kao štednja - kaže urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Dragin 28.10.2013 19:24

    Gospodja Draginja Djuric kaze da gradjani "nazalost" vise stede u evrima nego u dinarima, pa je pitam zasto to "nazalost",da li je to nesto stetno za drzavu Srbiju, da mozda nije nepatriotski, da li bi gradjani bili ispravniji da su evre konvertovali u dinare i lepo se troskarili, povecali potraznju potrosnje na trzistu itd?
    Ujedno se tvrdi da je isplativija stednja u dinarima, ali da gradjani 90 % stednje drze u evrima. Ko je u pravu, ko je posteniji, ko je pametniji, gradjani koji stede u evrima uprkos misljenju eksperata, ili eksperti koji obilato koriste devizne stedne uloge gradjana, gotovo besplatno. A interesantno je da se porez na kamatu na dinare ne placa, kao da to nije dobit,
    zasto i ta vrsta diskriminacije deviznih stedisa? Navodno se stimulise dinarska stednja i dinarizacija, ali ne moze nasilu, vec tek onda kada dinar bude konvertibilan. Secam se sa zadovoljstvom, kada je moja ekipa bila u poseti Tulonu osamdeset i neke godine, kada smo u tamosnjim bankama menjali dinare za franke, kako smo bili ponosni i na dinar i na domovinu. Hic rodus hic salta!

  2. User image
    Drazen 09.11.2013 19:30

    Ovde se govori da je ISPLATIVIJE stedeti u dinarima a ne kaze se kako je to izracunato !??
    Kolika je bila PRECIZNO devalvacija i inflacija u 2013.g ,a kolika je kamata na orocenu stednju u dinarima za 12 meseci !??
    Na devize-EURO je bilo oko 4.65 % NETO sa odbijenim porezom na dobit !!!
    Znaci kamata na dinare je trebala biti VECA od Inflacija~devalvacija + 4.65 % da bi bila ISPLATIVIJA !!??
    Pa da vidimo VAS strucnjake !!??

  3. User image
    Žarko 15.11.2013 12:07

    Oročih dinare prošlog novembra po 14.5 %,pa vi vidite.tada je Euro bio 113,a danas 114.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedelja štednje 2013 kamatica dušan uzelac štednja štediše dinarska štednja kamate na štednju Srbija banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana