Tekst objavljen: 11.08.2014 12:00        


Poslednjih nedelja bankari klijentima, prilikom otvaranja računa bilo za firmu ili fizičko lice, traže da potpišu saglasnost da Poreska uprava SAD ima pravo uvida u njihove podatke. Bez toga, kažu službenici, neće moći da otvore račun ni u jednoj banci jer tu saglasnost traže sve banke, po preporuci Narodne banke.

Ko hoće račun u banci mora na proveru kod Amerikanaca

Zvanično bankari o ovome ne žele da govore. Nezvanično, prenosi RTS, kažu da je to zbog američke Poreske uprave, odnosno njihovog zakona. Ako se s njim ne usklade, kažu, mogu da zaborave na biznis u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD. Šabić upozorava da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen, ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom "osnovu" bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. - Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa - navodi Šabić.
U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, u toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATSA propisa. Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavestilo o potpisanoj Potvrdi namere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa - navodi se u saopštenju Narodne banke.

U Ministarstvu finansija očekuju da do kraja godine vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih Država potpišu sporazum u vezi sa dostavljanjem finansijskih podataka na način regulisan tim zakonom. Ističu da se on ne odnosi na državljane Srbije.

- Radi se o izveštavanju o računima koje lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u Sjedinjenim Državama, drže kod finansijskih institucija sa sedištem u Srbiji. Takve ugovore SAD su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije - navodi se u saopštenju Ministarstva.

To znači, prenosi RTS, da banke ne bi trebalo od svih građana da traže da potpišu spornu saglasnost. Onima koji se nađu u takvoj situaciji Zaštitnik građana savetuje da pošalju prigovor Narodnoj banci, na osnovu čega bi i on mogao da reaguje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tekući računi tekući račun otvaranje tekućeg računa otvaranje računa zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana