Tekst objavljen: 08.02.2019 15:03        


Novom uredbom predviđeno je da to pravo automatski ostvaruju korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Novom izmenjenom Uredbom o energetski ugroženom kupcu,pravo na besplatnu struju i gas imaće porodice s nešto većim primanjima nego što je slučaj bio ranije.

Ko će imati pravo na besplatnu struju?

Naime, prema novim pravilima, koja se primenjuju od 1. decembra prošle godine, prosečno domaćinstvo sa dva i tri člana imaće pravo na besplatnih 160 kWh struje ili 45 m3 gasa ukoliko mu ukupni mesečni prihodi ne prelaze iznos od 20.986, 96 dinara, što je za 1.191 dinar više nego prema ranijoj uredbi. Limiti primanja povećani su za i za ostale socijalno ugrožene porodice zavisno od broja članova koji u domaćinstvu žive, a količina besplatne struje kreće se od 120 do 250 kilovata.

Pravo na besplatne energente, prema nekim procenama, ima oko 400.000 domaćinstava u Srbiji, ali je zbog komplikovanih procedura to pravo prošle godine koristilo svega 78.000 njih, dok je za ovu godinu za sad pravo na ovu pomoć steklo oko 100.000 građana, za šta je u budžetu obezbeđeno nešto više od 1,3 milijarde dinara.

Kako bi se svima koji imaju pravo na besplatne energente omogućilo i da ga iskoriste, novom uredbom predviđeno je da to pravo automatski ostvaruju korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

- Potrošač sada sam podnosi zahtev centru za socijalni rad na teritoriji svoje opštine, koji je dužan da iz javnih evidencija prikupi svu ostalu potrebnu dokumentaciju po službenoj dužnosti. Samo u slučaju da račun za struju ne glasi na njegovo ime potrošač je dužan da dostavi ugovor o zakupu stana ili neki drugi dokaz da živi u tom stanu - objasnio je za Kurir Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša.

Iz Ministarstva energetike nije stigao odgovor u vezi s novim uslovima pod kojim najsiromašniji građani imaju pravo na besplatnu struju i gas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

ŠTA MORA DA SADRŽI ZAHTEV

- Lične podatke o svim članovima porodice

- Visinu prihoda

- Podatke o stambenom prostoru koji koriste

- Da li se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas

- Podatke o snabdevaču i mernom urteđaju za struju ili gas

LIMITI

-14.414,34 dinara je limit prihoda za domaćinstva sajednim članom

-20.986,96 dinara iznosi granica prihoda za domaćinstva sadva i tri člana

-27.555,28 dinara su maksimalni prihodi za domaćinstva sačetiri i pet članova

-34.653,31 dinara je granica prihoda za domaćinstva sašest i više članova

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova uredba domaćinstvo besplatna struja potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana