Tekst objavljen: 04.06.2015 13:10        


Države EU u jugoistočnoj Evropi i Srbija, kao i drugi kandidati za članstvo, 10.jula će u Dubrovniku razgovarati o dosašnjim nastojanjima da se obezbedi snabdevanje gasom iz tri izvora, a pre svega, kako izgraditi neophodnu infrastrukturu, imajući u vidu da bi 2019. Rusija mogla da obustavi isporuke gasa preko Ukrajine.

Ko će Evropu snabdevati gasom

Evropska komisija je odlučila da se u tom cilju, pored planiranog dopremanja azerbejdžanskog gasa Južnim gasnim koridorom, usredsredi na, kako je predočeno, "ogromne neiskorišćene" rezerve i kapacitete Alžira, dok se za američki tečni gas smatra da je, bar zasad, preskup.

Sastanak Visoke radne grupe zemalja EU i kandidata za članstvo, verovatno na ministarskom nivou, u Dubrovniku će prevashodno biti usredsređen na izgradnju infrastrukture i sistema povezivanja gasovoda na jugu Evrope, rekli su zvaničnici u kabinetu evropskog komesara za energetiku Arijasa Kanjetea.

Oni su potvrdili rešenost Kanjetea i Evropske komisije da se dogradnjom i izgradnjom terminala za tečni gas otvore nove zamašne mogućnosti i izvori, naročito za uvoz alžirskog tečnog gasa, a u budućnosti i za tečni gas iz Amerike i Australije.

Nezvaničnoje rečeno da se zasad proučava kako bi u doglednoj budućnosti mogao da se uvozi američki tečni gas, koji se vadi iz škriljaca, a zasad je, i zbog pada cena energenata, previše skup, ali je tesna energetska saradnja uključena u pregovore SAD-EU o sklapanju ugovora o slobodi trgovine i investicija.

Takođe se računa na povećanje norveških isporuka gasa, kao i korišćenje nalazišta gasa oko Kipra, a u budućnosti i Iraka i Irana. 

Evropska komisija nastoji da što pre stvori uslove da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa i da se nađu novi izvori i putevi snabdevanja, a pomno se proučavaju mogućnosti za obezbedjenje snabdevanja gasom zemalja jugoistočne Evrope koje najviše zavise od ruskog gasa.

Kanjeteova portparolka Ana Kaisa Itkonen je Beti rekla da su u ministarsku radnu grupu EU članica u jugoistočnoj Evrop na tehničkom nivou uključene i Srbija i druge zemlje regiona koje su kandidati za članstvo u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki gas ruski gas gasovod snabdevanje gasom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana