Tekst objavljen: 19.04.2016 14:30        


U Beogradu je danas održana regionalna konferencija "Srednje stručno obrazovanje:kvalitet saradnje između škola i privrede" sa koje je poručeno da je javno privatno partnerstvo ključno u saradnji škola i privrede, pa će stoga, kako je najavio predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, ova institucija imati spreman predlog za potrebne izmene i dopune važećeg zakona.

Ključan kvalitet saradnje škola i privrede

Govoreći na skupu u organizaciji austrijskog Kultur Kontakt-a, ministar obrazovanja Srđan Verbić je rekao da je za povezivanje obrazovanja i tržišta radne snage najvažnije poverenje.

Ni roditelji nemaju poverenja da će njihova deca upisati pravu školu, a ni đaci nemaju poverenja da će poslodavci obezbediti uslove koje žele, a ni poslodavci da će se država držati onoga što je obećala, da će obezbediti podršku, da neće dozvoliti da bez stručne spreme rade posao. Moramo da imamo primere koji grade to poverenje, smatra Verbić.

Ministar je mišljenja da je jedan od najboljih načina da se poverenje izgradi, da osim države, s jedne i poslodavaca s druge strane, uvedemo neke koji bi mogli da nam pomognu do premošćavanja. Da, kako je rekao, dobijemo pilon onih koji bi se bavili javno privatnim partnerstvom.

Potrebno je da u naše škole ulaze kompanije koje imaju dugoročne planove, koje žele da unaprede obrazovanje, da ulaze tako što podržavaju školu u celini, a ne samo određene obrazovne profile. Da pokažu da ih je briga za nastavnike i đake, lokalnu sredinu, poručio je ministar dodajući da je javno privatno partnerstvo ključ kako premostiti taj jaz.

Verbić je uverenja da postoje dobri primeri u ovom trenutku, a oni se javljaju tamo gde imamo odgovorne kompanije i odgovornu lokalnu samoupravu.

Naši đaci nemaju dovoljno prakse i ne mogu da izađu iz škole dovoljno vešti ako ne povećamo praksu od stolara do budućih lekara. Primeri dobre prakse treba da budu vidljivi svima, naročito đacima, jer su oni ti koji su najracionalniji pri upisu. Ako budu imali dobre primere bitno drugačije će odluke donositi, naglasio je Verbić.

Čadež je naglasio da se PKS, od kada je došao na čelo ove institucije, intenzivno bavi saradnjom institucija koje se bave obrazovanjem i privrede.

To je pitanje opstanka obrazovanja i konkurentnosti naše privrede, kao i budućnosti ulaskom u veći sistem EU, poručio je on.

Čadež je kazao da se slaže sa ministrom Verbićem, da je važno javno-privredno partnerstvo.
Ono što sada imamo je veoma jasna studija šta je neophodno promeniti i uraditi što se tiče zakonskog okvira, kakvo je današnje stanje, koliko prakse u Srbiji postoji. Došli smo do nekih 1.000 privrednih subjekata koje imaju institut prakse. Svi žele da se to napravi sistemski, da ne zavisi od toga da li će jedna firma ili jedna škola naći dogovor sa privrednim subjektom o praksi, objasnio je on.

Čadež je kazao da je PKS razgovarala sa 700 preduzeća u Srbiji koja su već spremna da predlože svoje profile, daju mišljenje o dualnom obrazovanju.

Imamo pozitivne pilot projekte, koje smo uradili sa nemačkim partnerima, i u fazi smo realizacije sledećeg projekta sa Privrednom komorom Austrije. Prvi profili su bili iz sektora proizvodnje, a sada slede sektoru uslužnih delatnosti, dodao je on ukazujući da većina profila postoji u našim školama, ali nisu povezana sa tržištem rada.

Siguran sam da ćemo do formiranja nove vlade naš zadatak kao PKS obaviti, da spremimo predloge izmena i dopune različitih zakona, svega što smo videli šta su problemi u ostvarivanju javnog privrednog partnerstva, najavio je on dodajući da je bitno da postoji spremna platforma, da imamo cilj i znamo šta moramo da promenimo da bi stvari funkcionisale.

Posebno je važna, kako smatra, promocija i novo definisanje profila u srednjem stručnom školstvu.
Čadež je ukazao da postoje firme koje traže radnu snagu, na primer stolara i tapetara, a kojih nema dovoljno, zbog čega preduzeća ne mogu da šire svoje delatnosti.

Nema firme koja je došla kod nas, a da nije pitala na koji način spremamo mlade ljude za profile koje su potrebne toj firmi, naglasio je on.

Čadež je dodao da što se regiona tiče važno je uskladiti diplome i sertifikate.

Monika Mot šef odeljenja za obrazovanje Kultur Kontakt-a rekla je da je poznato da je dijalog između škola i privrede od ogromne važnosti, ali i da nije lak.

Fokus se često stavlja samo na probleme, a ne na dobre primere saradnje, ukazala je ona dodajući da je Kultur Kontakt prikupio primere dobre prakse iz regiona, ali i Austrije i radio na osnovnim elementima u komunikaciji škole i privrede.

Imamo konkretne primere šta je to šta bi moglo funkcionisati, poručila je Mot dodajući da je vrlo bitna je razmena iskustva na regionalnom nivou, jer iako su sistemi obrazovanja različiti, izazovi su vrlo slični.

U okviru Berlinskog procesa, kako je najavila, održaće se 18.maja konferencija na temu Savez za stručno obrazovanje u dualnom sistemu, gde će se produbiti diskusija na ovu temu.

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner naglasio je da se zemlje regiona nalaze pred sličnim izazovima i zajedničkom budućnošću.

On je rekao da je Austrija spremna da svoje bogato znanje i iskustvo stavi na raspolaganje regionu, bez težnje da se sistem prenese u potpunosti.

U oblasti dualnog obrazovanja ne može se poći od toga da ćemo u Srbiji imati gustu mrežu malih i srednjih preduzeća, kao što je slučaj u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, te će ponuda morati da se prilagodi, i model adaptira, ukazao je Ajgner.

On je istakao da je važno da u toj saradnji škole-privrede može doći do saradnje zemalja regiona i Austrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS konferencija škola privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana