Tekst objavljen: 04.12.2013 10:45        


Kao garanciju da će vratiti kredit banci ili nekom drugom poveriocu, građani u zalog daju automobile, traktore, ali i krave, piliće, svinje, stada ovaca, pa i konje. Bilo je slučajeva da se u zalog stave čak i ugovori o prodaji fudbalera.

Klijent banci da kravu i fudbalera, banka njemu kredit

Prema poslednjim podacima, u septembru je zabeleženo 117.674 aktivnih založnih prava, dok je iznos potraživanja koji je njima obezbeđen prešao 33,32 milijarde evra.

Iz podataka APR-a vidi se da je ove i prošle godine, na primer, FK Crvena zvezda za kredit kod dve banke u zalog dala ugovore o prodaji fudbalera ili njihovim naknadama. Za prvi kredit od milion evra, ovaj klub je u zalog dao ugovor zasnovan na potraživanju budućih naknada po osnovu treninga fudbalera Filipa Jankovića. Za kredit od 1,45 miliona evra, kao zalog je dat ugovor o transferu Luke Milivojevića.
Kad stavi stvar pod zalog, dužnik na taj način garantuje da će ispuniti preuzete obaveze i vratiti dug. U suprotnom, svejedno da li duguje rate za kredit banci ili robu nekoj firmi, zalog se aktivira i objekat obezbeđenja postaje vlasništvo poverioca.

Prema podacima Agencije za privredne registre, koja ima i registar zaloga, u ovom trenutku aktivna su 254 ugovora o založnom pravu gde su zalog krave, dva ugovora gde su založeni konji i 12 - pilići.

Tako je preduzeće “Mlinko Amos”, na primer, kao zalog za dug od 46,51 milion dinara Veterinarskom zavodu, dalo 194.000 pilića i 265 tovnih svinja. Životinje mogu biti zalog i za kredit kod banke, mada bankari takvo obezbeđenje nerado prihvataju.

- Poljoprivrednici mahom kao zalog daju traktore, krave ili stado ovaca. Imamo takvih slučajeva ako je neko već klijent banke, ali nam nije baš u interesu takvo obezbeđenje kredita. Ako klijent ne vraća kredit, tu stoku treba hraniti i čuvati dok je ne prodamo - kažu bankari, i dodaju da je njima uvek bolje ako klijenti kao garanciju ponude nešto “čvrsto”, poput umetničke slike, automobila...

Poverioci mogu biti i građani kao fizička lica, a potraživanja u dinarima ili devizama. Za dug od 51.538 evra Žarku Gavriloviću, na primer, jedna firma u zalog je ostavila šest kompjutera, fotokopir-aparat, kožnu garnituru, tri umetničke slike...

- U zalog se stavljaju razne stvari - automobili, proizvodne mašine, traktori, umetnički predmeti, voćne kaše za proizvodnju sokova, žitarice, ali i fudbaleri - objašnjavaju u APR-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija garancije garancija klijenti banke klijent banke banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana