Tekst objavljen: 17.06.2018 14:27        


Sa bankomata Poštanske štedionice novac od sada mogu da podižu i vlasnici kartica iz kineskog "Junion pej" kartičarskog sistema. Predstavnik ove kompanije u ponedeljak je podigao prvih 1.000 dinara svojom "junion pej internešnal" karticom u Beogradu, čime je srpsko tržište praktično postalo otvoreno i za ovaj sistem, prihvaćen u 168 zemalja i regiona sveta..

Kineske kartice aktivne i kod nas

Prvoj transakciji u ponedeljak su, u centru Beograda, prisustvovali guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, predstavnici Poštanske štedionice i "Junion pej" sistema.

- Ovih dana očekuje se preciziranje i zaključivanje ugovora između kineskog "Junion pej" sistema i Narodne banke Srbije, kao operatera nacionalne kartične šeme "Dina kard" o prihvatanju "junion peja" na POS terminalima na prodajnim mestima, i zajedničke "dina" kartice i njeno korišćenje u inostranstvu, kao i tehnologije "Junion pej" u "Dina kard" sistemu - rekla je Tabakovićeva.

Ona je istakla da je u svetu, u okviru "Junion pej" sistema, odobreno oko 6,5 milijardi kartica, što je polovina svih platnih kartica u svetu. Kako je istakla, partnerstvo sa kineskim kartičnim sistemom zapravo znači mogućnost prihvatanja u Srbiji svih kartica koje su u sistemu ove kompanije.

Ova transakcija, prema njenim rečima, simbolično predstavlja početak nove epohe u saradnji vlada Srbije i Kine, a kineski građani i kompanije moći će u Srbiji nesmetano da koriste svoje nacionalne platne kartice.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang na tečnom srpskom jeziku je okupljenima rekao da sada ima odgovor na stalne upite građana koji iz Kine dolaze u posetu Srbiji pa ga pitaju zašto ne mogu da koriste svoje kartice.

- Reći ću im da od danas mogu da koriste kartice - rekao je Mančang, naglašavajući da je Srbija zemlja sa kojom Kina ima izuzetnu saradnju i da je Srbija među evropski zemljama najbolji prijatelj Kine.

Vei Džihog, direktor međunarodnog tržišta "Junion pej internešnala" i glavni rukovodilac za region Evrope, rekao je da je Srbija prvi strateški partner Kine u regionu centralne i istočne Evrope i da je u prvom kvartalu ove godine broj kineskih turista u Srbiji porastao za 250 odsto.

Vei je rekao da se "Junion pej" sistem koristi u 168 zemalja i regiona sveta, na 51 milionu trgovačkih lokacija i na čak 2,57 miliona bankomata u svetu.Predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić rekao je da ta banka sarađuje sa mnogobrojnim kineskim kompanijama, zbog čega su prepoznali važnost mogućnosti korišćenja "junion pej" kartica u Srbiji.

KORACI

Memorandum o razumevanju Narodne banke Srbije i kinske kompanije "Junion pej" potpisan je krajem novembra prošle godine. To je bio prvi korak ka priznavanju nacionalne "dina" kartice za plaćanja u celom svetu. Sledeći korak je omogućavanje prihvata "junion pej" kartica na trgovinskim mestima i podom izdavanje kobrendirane "dina" kartice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje novca vlasnici kartica iz kineskog Junion banka poštanka štedionica kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana