Tekst objavljen: 09.02.2020 17:00        


Mnogi kineski proizvođači iz različitih delatnosti, među kojima je i elektronski div Fokskon koji pravi Eplove ajfone, prilagodili su deo fabričkih linija i počeli da proizvode maske i medicinsku odeću zbog širenja smrtonosnog koronavirusa u Kini

Kineske fabrike automobila i elektronike preusmerile proizvodnju na pravljenje maski

U postu na društvenim mrežama, kompanija Fokskon, čiji je zvanični naziv Hon Haj Presižen Indastri, objavila je da je pokrenula probnu proizvodnju hirurških maski u svojoj fabrici u industrijskom parku u Šenženu, i da očekuje da će proizvoditi dva miliona maski dnevno do kraja meseca, prenosi Rojters.

Ta tajvanska kompanija je navela da će maske u početku proizvoditi za internu upotrebu, odnosno za više stotina svojih zaposlenih, od kojih većina radi u fabrikama u kontinentalnoj Kini.

Pored toga, kompanija SAIC-GM-Vuling Automobili, mešovito preduzeće koje su osnovali Dženeral Motors i dva kineska partnera, takođe je preko društvenih mreža objavilo da će postaviti 14 proizvodnih linija sa ciljem da dnevno prave 1,7 miliona maski.

Kineski proizvođač odeće, Hongdu Grupa osnovana 1950-ih, u utorak je obavestila preko društvenih medija da je jedan svoj pogon preuzmerila na prozivodnju medicinskih odela za jednokratnu upotrebu.

Kompanija je navela da namerava da proizvodi oko 60.000 zaštitnih odela mesečno i da će ih slati državnim organizacijama zaduženim za raspodelu i distribuciju. Hongdu zapošljava 30.000 ljudi, prema podacima sa kompanijskoh veb sajta.

Slične inicijative pokrenule su još dva prozvođača odeće, Džeđijang Đuzepe Garment i Đihua Grupa, objavili su ove sedmice kineski državni mediji.

Fabrike medicinske opreme unutar Kine i izvan nje rade nonstop kako bi podmirile tražnju otkako je krajem prošle godine izbio virus u istočnom kineskom gradu Vuhan, u pokrajini Hubej. Na izlozima apoteka u centru grada istaknuta su obaveštenja za kupce da nemaju maske za lice na zalihama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedan češki proizvođač maski izjavio je za Rojters krajem januara da su im narudžbine za samo četiri dana skočile za 57.000 odsto.

Kako bi se izborili sa nedostatkom maski, lokalne vlasti u Kini su uspostavile sistem racionisanja distribucije. Tako u Šangaju osobe koje žele da dobiju masku moraju da dostave mesnoj zajednici fotokopiju lične karte i broj telefona, kakao bi bili kontaktirani i obavešteni kada mogu da dobiju pakovanje maski, mavodi Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus kina preusmerili proizvodnju prozivodnja maske

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana