Tekst objavljen: 31.07.2015 11:15        


Dve kineske berze ograničile su trgovanje sa više od 20 računa nakon što su tržišni regulatori počeli da rešavaju problem "isprogramiranog" trgovanja, koje krive za nedavne turbulencije na berzi. 

Kina ograničila trgovanje na berzi zbog turbulencija

Potez kineskih vlasti najnoviji je pokušaj da se umiri tržište na kom je šangajski kompozitni indeks potonuo više od 30 odsto, probudivši zabrinutost u pogledu uspeha ekonomskih reformi koje je zvanični Peking pokrenuo, prenosi agencija Frans pres.

Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da istražuje institucije i pojedince zbog sumnje da su programirali trgovanje na berzi. Takva praksa uglavnom podrazumeva automatizovane transakcije velikog broja akcija na računarima, izvedene velikom brzinom.

Berze u Šangaju i Šenženu ograničile su trgovanje sa 24 računa zbog uticanja na cene akcija i odluke investitora, navela je CSRC, ne imenujući vlasnike blokiranih računa niti detalje restrikcija.

Komisija je prethodno pokrenula istragu u vezi sa, kako navodi, "malicioznim" berzanskim trgovanjem koje je u ponedeljak oborilo šangajski indeks za 8,48 odsto, što je najveći dnevni pad u poslednjih osam godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi kineska berza trgovina na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana