Tekst objavljen: 11.01.2017 14:37        


ŽENEVA, 11. januara (Tanjug) - Kineski predsednik Sji Đinping će promovisati "inkluzivnu globalizaciju" na predstojećem Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu i upozoriće da populistički pristup može dovesti do rata i siromaštva, saopštili su danas kineski zvaničnici. 

Kina će u Davosu promovisati

"Sa usponom populizma, protekcionizma i nativizma, svet je došao do istorijske prekretnice gde jedan put vodi ka ratu, siromaštvu, konfrontaciji i dominaciji, a drugi ka miru, razvoju, saradnji i rešenjima koja donose obostranu korist", izjavio je predsednik kineske Kancelarije za informacije pri Državnom savetu, Đeng Đanguo, na simpozijumu u organizaciji Svetske trgovinske organizacije u Ženevi.

Kineski predsednik će, kako je rekao, otputovati u Davos kako bi se založio za razvoj, saradnju i ekonomsku globalizaciju, a sve u cilju izgradnje "ljudske zajednice sa zajedničkom sudbinom".

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Li Baodong je na konferenciji za novinare u Pekingu, povodom posete kineskog predsednika Davosu iduće nedelje, rekao da će Kina na forumu izneti svoj stav u pogledu usmeravanja ekonomske globalizacije ka većoj inkluzivnosti.

On se osvrnuo i na optužbe upućene na račun Kine za trgovinski protekcionizam, nazivajući takve kritike neopravdanim.

"Trgovinski protekcionizam će dovesti do izolacije i nije ni u čijem interesu", kazao je on.
Sji je prvi kineski predsednik ikada koji će prisustvovati godišnjem forumu u Davosu, koji će od 17. do 20. januara okupiti elitu iz političkog i ekonomskog sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana