Tekst objavljen: 03.11.2018 14:30        


Polovinom oktobra paprike su dostigle cenu od 200 dinara, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, nije samo paprikama skočila cena već je rast, u pojedinim slučajevima i do sto odsto, primetan i kod većine povrtarskih vrsta.

Kilo paprika 200 dinara,a i cena kupusa je eksplodirala

Tako je, prateći Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, cena paradajza sa prošlogodišnjih sto dinara, ove godine povećana za osamdeset dinara. Poskupeli su i krastavci kornišoni sa 120 dinara na 150, šargarepa za 50 odsto, dok poslednje tri godine raste cena crnog luka, koji je pretprošle godine bio 60, prošle sedamdest da bi ove godine dostigao cenu od 100 dinara za kilogram. Ali tu nije kraj - prema proceni stručnjaka, cene će nastaviti da rastu, jer zbog nepovoljnih klimatskih uslova poskupljuje proizvodnja.To primećuju i kupci na pijaci.

- Prošle godine cena kupusa je eksplodirala, a tako je slično i ove. Pre tri godine smo davali 40 dinara za kilogram i tu smo vagali da li se isplati kiseliti. A sada je 70 ili 80 dinara, stvarno bezobrazno - rekla je Milanka Krstić, penzionerka iz Novog Sada.

Stručnjaci ove skokove pravdaju lošim uslovima.

- Uslovi za proizvodnju povrća ove godine su daleko lošiji od prošlogodišnjih zbog velikog broja kišnih dana. Na primer, kišna godina bila je nepovoljna za papriku, a kupus koji sad kupujemo za kiseljenje rasađuje se krajem juna i tokom jula meseca. Tada su bile visoke temperature i sušni periodi pa su povrtari morali da zalivaju, i to je uticalo na povećanja cene. Takav trend je i kod drugog povrća, jer sve jednogodišnje biljke upravo zavise od agroekoloških uslova. Kod paprike se to pokazalo naročito ove godine. Dobar proizvođač primenjuje uslove da održi kvalitet, ali u lošoj godini to se odrazi na prinos. Dobra godina je kad ima sunca i nema previše kiše, jer se u uslovima velikih padavina javljaju bolesti, a samim tim pada prinos - objašnjava dr Đorđe Moravčević, vanredni profesor sa Katedre za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Međutim, ako se paralelno posmatraju cene polovinom septembra i oktobra, primetna je velika razlika u ceni. Paprika je sa 85 dinara u septembru poskupela za 120 dinara, paradajz je skuplji dva i po puta, a krastavci kornišoni duplo. Sve cene su znatno premašile prošlogodišnje - kupus je od 25 dinara dostigao cenu od 60, šargarepa sa 70 na 120, krompir sa 35 na 80.

Proizvođači smatraju da je pored vlage za visoke cene kriv i sve skuplji benzin i ulaganja u proizvodnju. Mita Vujić, proizvođač povrća iz Inđije, kaže da nakupci na pijacama preteruju sa cenama.

- Marže su prevelike. Ako kupujete na veliko, na tonu, kilogram kupusa košta 35 dinara, krompira negde 20 do 30, tikvice 40 i tako redom. Na zimu će povrća biti još manje, pa će i cena biti viša, za oko 10 odsto - kaže za "Blic" ovaj povrtar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ove godine uvozićemo krtolePrema podacima Zavoda za statistiku i dalje ostvarujemo suficit u izvozu povrća. Prosečno, za poslednje tri godine (2014-2016) iz Srbije se izvezlo povrća u vrednosti oko 77 miliona EUR, a uvezeno ga je u vrednosti od oko 66 miliona EUR. 

Iako je naša zemlja značajan suficit ostvarivala u trgovini sa mrkvom, crnim lukom, stručnjaci procenjuju da ćemo korenasto-krtolaste vrste koje rastu u zemlji ove godine uvoziti - naročito šargarepu, krompr, cveklu.

- Proizvodnja je ove godine drastično opala u celoj Evropi. Ako budemo morali da nadoknadimo taj manjak na našem tržištu, imaćemo skupu robu - ističe profesor Moravčević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povrće cena paprike cene povrća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana