Tekst objavljen: 08.01.2017 12:00        


Ako želite namenski da se zadužite za neku konkretnu kupovinu, u većini banaka vam se više isplati da uzmete keš kredit nego potrošački. Mada bi bilo logično očekivati da su kamate niže kada je kredit namenski (za kupovinu nameštaja, automobila, bele tehnike...), tako je samo u manjem broju banaka. Kod ostalih, bolje je tražiti gotovinski kredit.

Keš pozajmice u bankama jeftinije od potrošačkih

Potrošački kredit podrazumeva da sve što planirate da kupite morate da nabavite u samo jednoj radnji. Novac ne dobijate na ruke, već banka, nakon što donesete profakturu iz prodavnice, pare direktno uplaćuje prodavcu.

S druge strane, keš kredit je jednostavniji. On omogućava da s novcem raspolažete kako hoćete i niko u banci vas neće ni pitati za koje namene uzimate pozajmicu. Pare ležu direktno na vaš račun. Ono što planirate možete kupiti gde hoćete, kada hoćete, bez jurnjave oko profaktura.

Kamatna stopa za gotovinske kredite kreće se trenutno između 7% i 15%, zavisno od banke, roka na koji uzimate pozajmicu i pratećih troškova. Za potrošačke kredite efektivna kamata se kreće uglavnom oko 12-13%.

Ono što je obavezno pri apliciranju za kredite jeste da imate tekući račun u banci od koje tražite pozajmicu (prenos plate nije obavezan, ali je kamatna stopa svuda povoljnija ukoliko to učinite za dva, tri, pa i više procenata), da ste zaposleni godinu dana, odnosno stalno zaposleni minimalno tri meseca. Takođe, većina banaka traži da niste menjali poslodavca u poslednja tri meseca, a kod nekih je to čak i šest meseci.

Za koji god kredit da se odlučite, period za otplatu kreće se od šest meseci do čak 10 godina, u zavisnosti koliko ste novca pozajmili, odnosno koliko želite da vam iznosi mesečna rata. Trenutno, samo dve ili tri banke odobravaju kredite na maksimalnih 120 meseci, dok je kod većine period otplate limitiran na 84 meseca.

Pojedine banke u Srbiji nude građanima i plaćanje kreditnom karticom na rate bez kamate. Uslov za to je da kupujete u radnjama sa kojima banka ima potpisane ugovore o saradnji. U tom slučaju, uz čekove, to je ubedljivo najpovoljniji oblik kupovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata na kredite dinarski keš krediti potrošački krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana