Tekst objavljen: 01.07.2019 13:00        


Šveđani sve manje koriste novac u svakodnevnom životu

Keš polako izlazi iz upotrebe...u Švedskoj

U poslednjih nekoliko godina eksploziju bezgotovinskih transakcija izazvala je platforma i aplikacija Swish za novčane transakcije među građanima, koju je pokrenula grupa švedskih banaka.

Švedska je država koja je otišla najdalje u bezgotovinskom načinu života, a tome svedoči i činjenica da više od polovine banaka uopšte ne prima gotovinu. Neke procene govore da bi do 2030. godine Švedska u potpunosti mogla da raskrsti s gotovinom.

Skoro 40 odsto Šveđana je 2010. izjavilo da su najnoviju kupovinu platili u gotovini. Do 2018. godine taj procenat se drastično smanjio na 13 procenata, prema podacima Centralne banke Švedske.

Kada je reč o tome koji način plaćanja preferiraju, Šveđani većinom dele mišljenje da je to plaćanje karticom. Međutim, mnogi su istakli i probleme sa kojima se stranci suočavaju u bezgotovinskom društvu.

Gabriel Pavico, koji se sa Filipina preselio u Švedsku, rekao je da se, iako je mislio da je redovno plaćanje karticom olakšalo njegov život, susreo s dva problema.

"Najneugodnije stvari bi bile kada bi se kartični sistemi slomili ili kada bi nam došli prijatelji i njihove međunarodne kartice ne bi bile prihvaćene u trgovini. To je velika neugodnost", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Swish, mobilni sistem plaćanja, postao je široko prihvaćen u Švedskoj sa više od šest miliona korisnika. Zapravo, neke ustanove prihvataju samo Swish kao oblik plaćanja, a popularan je kod manjih preduzeća ili na tržištima. Iako se Swish može povezati sa bankovnim računima sa 12 najvećih švedskih banaka, nije moguće povezati ga sa stranim računom.

Bob, stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva, ali čest gost u Švedskoj, kaže da ima problem s ovim načinom plaćanja.

"Kao posetilac ne mogu da platim na mestima koja prihvataju samo Swish jer nemam Swish. I bez švedskog bankovnog računa ne mogu da dobijem Swish. I bez prebivališta u Švedskoj, ne mogu dobiti bankovni račun", objasnio je.

Međutim, čitaoci su pronašli neke koristi od ove promene u švedskom društvu.

Carys Egan-Wyer, rodom iz Velike Britanije, koja živi u Švedskoj od svoje desete godine, kaže da je bezgotovinsko plaćanje bolje za životnu sredinu i da je dobro za uštedu vremena i truda."

Mislim da je bezgotovinsko plaćanje generalno dobra stvar za životnu sredinu, a ne moram više ni da idem na bankomat", rekla je Egan-Wyer.

Tom, stanovnik Malmea, rekao je da više nije zabrinut za lopove."Činjenica da ne moram da nosim gotovinu čini da se osećam malo bezbednije i sprečava me da lutam okolo tražeći bankomate", rekao je Tom.

S njim deli mišljenje i Jana Larsson, poreklom iz Slovačke."Super je što ne moram da nosim novčanik. Swish je neverovatna usluga u slučaju da zaboravim svoju karticu ili da pošaljem novac kolegama. To mi olakšava život", kaže Larsson.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš bezgotovinsko plaćanje šveđani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana