Tekst objavljen: 27.06.2024 15:55        


Akcije kompanije H&M, koja posluje i u Srbiji, pale su za više od 14% nakon što je kompanija prijavila manji rast profita u drugom kvartalu od očekivanog i dovela u sumnju njenu prodaju u junu i ciljnu maržu profita za celu godinu

Katastrofalni rezultati modnog giganta koji posluje i u Srbiji


Akcije su neznatno smanjile gubitke i trgovale se za 13,5% do 8.10 po londonskom vremenu.

Drugi najveći svetski trgovac na malo rekao je da je operativni profit za period između marta i maja iznosio 7,1 milijardušvedskih kruna (672 miliona dolara), ispod 7,37 milijardi švedskih kruna koliko predviđaju analitičari, prema anketi LSEG koju je citirao Rojters.

Rezultat u drugom kvartalu je ipak bio iznad 4,7 milijardi švedskih kruna zabeleženih u istom periodu prošle godine.

Kompanija je takođe saopštila da ćeloše vreme verovatno umanjiti prodaju u junu, za koju se očekuje da će u lokalnim valutama opasti za 6% u poređenju sa istim periodom prošle godine.


Dalje ocenjivajući zalihe, izvršni direktor H&M-a Daniel Erver doveo je u sumnju sposobnost kompanije da ispuni svoju ciljnu maržu ove godine.

„Naš cilj operativne marže od 10 odsto za celu 2024. godinu ostaje na mestu“, rekao je on.

„Međutim, uslovi za postizanje tog nivoa ove godine su postali izazovniji jer se procenjuje da će eksterni faktori koji utiču na naše nabavne troškove i prihode od prodaje, uključujući materijal i devize, imati negativniji uticaj nego što smo očekivali u drugoj polovini godine. u godini."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
H&M modna industrija vesti sa berze pad akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana