Tekst objavljen: 13.08.2019 12:55        


Vozila na srpskim putevima od 2021. godine moraće da imaju katalizatore, piše Energetski portal

Katalizatori u vozilima obavezni od 2021: Ugradnja košta i do 1000 evra

Tehnički pregled vozila od leta 2021. godine, objašnjavaju, obavezaće građane Srbije da imaju katalizatore u automobilima i navode da su katalizatori neizbežan deo izduvnog sistema svakog novog vozila u poslednjih desetak godina, prenosi Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Situacija sa velikim brojem vozila u Srbiji je takva da su katalizatori uklanjani da bi se povećala brzina, a zbog činjenice da taj uređaj sadrži u sebi platinu, nije bilo teško naći "majstora" koji je za isti za male pare izvadio iz auta.

Da bi se katalizator ponovo ugradio u auto, pošto će to od 2021. postati obavezno, ovo će koštati:

- od 100 do 1000 evra za katalizator, u zavisnosti od toga da li je reč u univerzalnom katalizatoru ili ne i da li je u pitanju originalni deo ili kopija

- sama ugradnja se plaća od 50 do 100 evra


Tako, na primer, za malo stariji model "Fijat punta" koji može da se kupi za oko 1000 evra, ugradnja katalizatora može da košta i do 350 evra.

Ovakva računica se mnogima neće isplatiti, pa možemo da očekujemo da će do 2021. godine veliki broj vlasnika polovnih starijih automobila pokušati da se istih što pre otarasi.

Ovo je računica za benzince. Ukoliko imate dizelaša, oni imaju DPF ili filtere partikularnih čestica, koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Ako ste ovo izvadili iz auta (ili možda kupili auto bez ovog dela, što nije nemoguće) ili ako vam je DPF ugašen, onda će vas ponovo postavljanje ili aktiviranje koštati između 700 i 2500 evra.

1 komentar

  1. User image
    mv 07.12.2019 18:36

    Posto se pravite , ajd , dobro. Imam fiata punto , neka kosta 500 eura , sa ovom bednom platom , opet mi se isplati. Stopirajte : cene - plate - penzije - PDV - odobrite kredite , za modele fijata , proizvedene u Srbiji na 20 godina , i da vidite , " zastitnici zivotne sredine , kako mi u Srbiji , " ne volimo da vozimo nov automobil" ! .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekologija zagađenje automobili 2021 katalizator

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana