Tekst objavljen: 29.08.2019 13:05        


Domaći mediji sve učestalije poslednjih najavljuju novi model u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu

Kakva je budućnost Fijata u Srbiji znaćemo do kraja godine

Iako ne mora da znači da se „iza brda ništa ne valja“ činjenica je da se radi o neproverenim informacijama koje, kako tvrde predstavnici zaposlenih u kragujevačkom Fijatu, dodatno uznemiravaju već uznemirene i uplašene radnike koji su, zbog nedostatka posla, sve češće na plaćenim odsustvima.

Prema najnovijim informacijama te vrste, u Kragujevcu će najkasnije od 2021. godine startovati proizvodnja modela „Fijat 500 đardinijera“, koji na tržištu treba da zameni posustali „500L“, a koji, kako se trenutno navodi, „broji poslednje dane“. Pozivajući se na specijalizovani italijanski portal clubalfa.it, domaći mediji prenose da će se Fijat fokusirati na porodicu „500“.

Klasična verzija tog modela i dalje treba da dominira u klasi „A“, dok će „đardinijera“, koja će, prema neimenovanim izvorima italijanskog portala, najverovatnije da se proizvodi u Srbiji, biti locirana u „C“ segmentu. Ističe se i da bi „đardinijera“ trebalo da ima i električnu verziju. Top menadžment Grupacije FCA još nije potvrdio ovu najavu.

Pre dve nedelje, podsetimo, domaći mediji gromoglasno su, pozivajući se na navodnu izjavu globalnog šefa brenda Fijat Olivijea Fransoe, koja je originalno takođe potekla sa portala clubalfa.it, prenosili da će u Kragujevcu dogodine ili, opet najkasnije od 2021, početi proizvodnja SUV-a, gradskog terenca, koji će biti Fijatova verzija „džip kompasa“. Proizvodnja aktuelnog modela „500L“ u Kragujevcu po tim navodima ne bi bila obustavljena.

Naprotiv, u dogledno vreme u kragujevačkoj fabrici bi, uz novi SUV „C klase“, počela i proizvodnja lake hibridne verzije tog modela. Pre toga, početkom avgusta, najavljivana je proizvodnja novog SUV-a, ali „B“ klase od 2020. ili 2021. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uz nepreciznosti vezane za dalju sudbinu „fijata 500L“, domaći mediji različito tumače i najave italijanskih portala koje se odnose na novi model u kragujevačkoj fabrici. Tako jedni tvrde da je Fransoa najavljujući pre petnaestak dana, novi model mislio na Fijatovu verziju „džip kompasa“, dok drugi tvrde da je nagovestio upravo „đardinijeru“. Šta je Olivije Fransoa stvarno mislio, pouzdano se, naravno, ne zna pošto njegovu navodnu izjavu o novom modelu u Kragujevcu nijedan medij nije citirao, već su je prepričavali, što ozbiljnije dovodi u sumnju njenu verodostojnost.

Predstavnici zaposlenih u kragujevačkom Fijatu ni sada ne žele da komentarišu najave o novom modelu, jer nikakvu pouzdanu informaciju o tome nemaju. Smatraju, međutim, da je nekorektno što pojedini mediji plasiranjem neproverenih informacija „uznemiravaju već uznemirene i uplašene radnike“.

Očekuju, ipak, da će do kraja godine menadžment FCA morati da se oglasi i da Vladi Srbije, kragujevačkim radnicima i javnosti konačno saopšti investicioni plan za Srbiju, sa informacijom o novom modelu. Taj plan je trebalo da bude saopšten još krajem prošle, zatim početkom ove godine, te krajem aprila, ali se to iz nepoznatih razloga nije dogodilo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fijat fijat automobili srbija FCA Srbija kragujevac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana