Tekst objavljen: 18.08.2019 13:00        


Visoke cene povrća dovele su u dilemu i domaćice koje nikada ne kupuju gotovu zimnicu da li se isplati da same pripremaju ili kupe gotovo. U većini slučajeva matematika pokazuje da se skoro ne može uštedeti ako se pravi u domaćoj radinosti, osim kod kiselih krastavčića.

Kako uštedeti na zimnici: Da li je džem i turšiju jeftinije NAPRAVITI ILI KUPITI?

Cena paradajza, koja ne pada ni sada kad treba da bude jeftin, ukazuje da je priprema u domaćoj radinosti na ivici ispativosti za domaćice koje nemaju svoju baštu.- Od deset kilograma paradajza može da se dobije 5 litara ceđenog soka, jer otprilike polovina otpadne prilikom ceđenja i kuvanja.

Cena kilograma se kreće od 100 do 150 dinara, s tim da je od 150 najkvalitetniji i najmanje ima otpadaka. Ako uzmemo da je prosečna cena 130 dinara, u startu je potrebno 1.300 dinara. Kada se dodaju troškovi začina, soli i šećera, plus struja, potrebno je izdvojiti oko 1.500 dinara. To znači da cena litre kuvanog paradajza domaćicu košta oko 300 dinara, a u marketima se može naći i za 150 dinara - priča Milena Petrović, iskusna domaćica.

Do slične računica dolazi se i kod pripreme ili kupovine džema. Na rafovima u marketima džem od šljiva i kajsija može se nabaviti po ceni od 230 do 250 dinara.

- Od deset kilograma šljiva ja obično dobijem sedam tegli džema. Za to mi treba, pored šljiva koje su sada 60 dinara, još šest kilograma šećera jer je najbolje kada je odnos jedan prema jedan. Ako je šećer 70 dinara, to je još 400 dinara. To je već hiljadu dinara. Ako dodamo još 400 dinara za struju, to je već 1.400 dinara za sedam kilograma. Kilogram, znači, domaćice košta 200 dinara. U to ne računam rad - priča ova domaćica.

U Udruženju "Crnobarke" iz Crne Bare kod Bogatića koje se bavi pripremom domaće zimnice potvrđuju da je priprema na ivici isplativosti.- Paradajz je jako skup i veoma loš. Nismo ga pravile i ne znamo da li ćemo mleti i cediti.

Kilogram je sada oko 150 dinara, a mi smo prodavale prošle godine po 150 dinara napravljeni, pa vi vidite, a i sami znate da pola otpadne. Sad se ne bismo mogle nikako uklopiti jer je samo flaša 35 dinara - objašnjava Vesna Jurišić, predsednica udruženja.

Domaćice koje same pripremaju zimnicu kažu da se do sada uvek isplatilo praviti kisele krastavčiće.

- Krastavčići nikada nisu bili skuplji od 700 dinara za džakče. Od tog džaka može da se dobije 20 tegli. Kada se doda so, sirće i struja, to bude otprilike oko 1.000 dinara pa jedna tegla u domaćoj radinosti košta oko 50 dinara, a u prodavnici se ne može naći ispod 130 dinara - objašnjava Milena.

Što se tiče ajvara, cene variraju od 250 do 650 dinara. Međutim, još se ne zna kolika će biti cena paprika. Sudeći po aktuelnoj koja ide do 150 i ovo će biti na ivici isplativosti.

- Paprika će biti sigurno skupa jer ju je led pobio i nema je dovoljno. Crvena je trenutno 100 do 150 dinara, a za mesnatu je pitanje koliko će biti. Jednostavno, tu nema zarade, samo što znamo da je domaće i da je pripremano bez konzervansa i po domaćim receptima - objašnjava Jurišić.

Od 40 kilograma paprika dobije se 17 ili 18 tegli. Uz začine i troškove struje, cena kilograma bez tegle košta 400 dinara. Na rafovima se može naći i duplo jeftinije. Mada, i za to treba sačekati jesen kada će se definitivno znati cene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ni džem od kajsija nije jeftin

Računica ove godine ne ide u prilog pripremi džema od kajsija. Ove godine kilogram ovog voća bio je takođe šezdeset dinara.

- Mi smo kilogram kajsija plaćale 50 dinara, a trebalo bi da se gotov džem prodaje po 300 dinara. Dok kupimo šećer, tegle, dugo se i kuva, znači i ode i dosta struje, onda je jasno da tu nema zarade - kaže Vesna Jurišić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paradajz cena povrća džem paprika zimnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana