Tekst objavljen: 04.01.2019 18:00        


Ako vam se kojim slučajem desi da vam izvršitelji pokucaju na vrata, naravno za to je potrebno da se nalazite na listi dužnika, oni popisuju stvari u vrednosti koja odgovara visini duga, odnosno troškova izvršenja. Međutim, postoji večita dilema šta oni mogu da iznesu i da li možete da sprečite da vam izvršitelji odnesu određene dragocenosti i kako ih u tome možete sprečiti.

Kako sprečiti izvršitelje da vam zaplene dragocenosti?

Odgovor je da možete, ali samo onoliko koliko vam zakon to dopušta. Odnosno, izvršitelji vam mogu popisati automobil, nameštaj,tehniku, ali i slike i umetničke predmete, stilske komode, kao i nakit i zlato koje su zatekli na adresi na kojoj ste prijavljeni. Ukoliko pre dolaska izvršitelja “sklonite“ stvari sa adrese na koju vam mogu pokucati izvršitelji, možete uspeti u toj svojoj nameri.

Međutim, ukoliko izvršitelj u trenutku popisa uoči Vašu omiljenu zlatnu ogrlicu koju ste dobili na poklon od vama dragih ljudi, on je dužan da je popiše osim ukoliko se izjasnite da ona ima posebno emotivno značenjeza vas. Što, ipak,ne možete reči za sve zlato koje se u trenutku popisanalazi na vidnom mestu za izvršitelja. Drugim rečima, ono što je u džepu-ostaje u džepu.

Izvršitelji ne smeju da plene stvari koje imaju emotivnu vrednost za dužnika, poput albuma s fotografijama, odlikovanja, medalja, ratne spomenice, pa čak ni ako su velike vrednosti.

Ni kućne ljubimce ne morate kriti u džepu, jer vam zakon dopušta da ostanu sa vama.

Kada smo već kod džepa, on se ne pretresa, a ni ne pleni, kao ni bilo koji komad odeće koji pripada dužniku. Ukoliko imate tri bunde od nekoliko stotina ili cak hiljada evra, ne morate ih oblačiti sve na sebe kako biste ih sačuvali.

Pored navedenog, izvršitelj ne sme popisati obuću, pribor za higijenu, hranu, frižider ni zamrzivač, kao ni krevet i peć. Osnovne stvari morate imati.

Svakako, najbolje je da sebe ne dovodite do liste dužnika, a ako se to desi, onda iskoristite gore navedene mogučnosti i sačuvajte sve što se sačuvati može!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvršitelji zaplena imovine dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana